3 boli care pot afecta fertilitatea unei femei

Jurnalul Olteniei
5 Min Read

Infertilitatea, definită ca incapacitatea de a obține o sarcină după 12 luni de raporturi sexuale regulate și neprotejate, este o problemă cu care milioane de femei și bărbați din întreaga lume se confruntă.[4] Cauzele acestei probleme sunt multiple și variate și includ atât factori ce țin de stilul de viață, cât și anumite afecțiuni. În acest articol vom vorbi despre câteva dintre bolile care pot afecta șansele unei femei de a rămâne însărcinată. 

1. Sindromul ovarelor polichistice 

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune hormonală des întâlnită, caracterizată prin menstruații neregulate și mai lungi decât în mod normal și dezechilibre hormonale. Denumirea sa se datorează chisturilor pline cu lichid ce se dezvoltă de-a lungul marginii exterioare a ovarului și care afectează ovulația și, în consecință, capacitatea femeii de a rămâne însărcinată.  

Simptomele apar adesea în perioada primei menstruații și pot varia. De aceea, de regulă, diagnosticul de sindromul ovarelor polichistice se pune doar în cazul prezenței a cel puțin două dintre următoarele simptome: cicluri menstruale neregulate, niveluri ridicate ale hormonilor androgeni (asociat cu o pilozitate excesivă pe față și piept, uneori și cu o acnee severă) și ovare polichistice. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu există o investigație specifică pentru diagnosticarea acestei afecțiuni. De regulă, dacă se suspectează existența sindromului ovarelor polichistice, pentru confirmarea diagnosticului se va recurge la un examen pelvin, analize de sânge și ecografii. În ceea ce privește tratamentul, acesta se va concentra pe tratarea simptomelor prezente.[3] 

2. Endometrioza 

Endometrioza este o afecțiune în care țesutul care căptușește uterul se dezvoltă în afara acestuia, putând afecta funcționarea normală a organelor pelvine și, implicit, fertilitatea. Printre cele mai comune simptome asociate cu această boală se numără: durerile pelvine severe, menstruațiile dureroase, sângerările între menstruații, durerea după sau în timpul contactelor sexuale, problemele digestive și dificultățile în a concepe. 

Simptomele pot varia de la o femeie la alta. De asemenea, ele pot avea multe alte posibile cauze. Acest lucru face stabilirea unui diagnostic mai dificilă. Cea mai sigură metodă de a confirma sau infirma existența acestei afecțiuni este prin intermediul laparoscopiei, ce presupune introducerea unui tub subțire în abdomen pentru a inspecta organele pelvine.  

Endometrioza nu se poate vindeca, dar există soluții pentru ameliorarea simptomelor. De asemenea, femeile care își doresc să conceapă un copil, pot recurge la intervenții chirurgicale în cursul cărora se va îndepărta țesutul endometrial ectopic, fără a afecta organele reproductive. O astfel de procedură crește șansele obținerii unei sarcini, dar nu reprezintă o garanție în acest sens.[1] 

3. Boala inflamatorie pelvină 

Boala inflamatorie pelvină este o infecție a organelor reproductive feminine, care cel mai adesea apare ca o consecință a unei infecții cu transmitere sexuală, când bacteriile se răspândesc din vagin către uter, trompele uterine sau ovare. Nu se manifestă întotdeauna prin simptome severe sau ușor de recunoscut. Există și cazuri în care femeile afectate nu prezintă semne și simptome.  

Cele mai comune simptome semnalate în astfel de cazuri sunt: durerea localizată la nivelul abdomenului inferior și al pelvisului (poate varia ca intensitate), secrețiile vaginale anormale sau abundente, uneori cu miros neplăcut, sângerările vaginale anormale, durerea în timpul contactelor sexuale, febra (uneori cu frisoane) și urinările frecvente sau dureroase.  

Diagnosticul se bazează pe evaluarea simptomelor, examenul fizic, teste de laborator și uneori ecografia sau alte investigații imagistice. Tratamentul bolii inflamatorii pelvine implică administrarea de antibiotice pentru a elimina infecția. În cazurile severe, poate fi necesară și intervenția chirurgicală. Cu cât mai des ai avut această boală și cu mai mult se întârzie tratarea sa, cu atât mai ridicat este riscul de infertilitate.[2] 

Lista posibilelor cauze ale infertilității ori a factorilor ce pot afecta fertilitatea unei femei este lungă și variată, incluzând atât sindromul ovarelor polichistice, endometrioza și boala inflamatorie pelvină, cât și alte boli. Există însă și cazuri în care cauza infertilității nu poate fi identificată. Numai un medic te poate ajuta să afli dacă există un motiv anume pentru care nu poți concepe și la ce soluții se poate apela pentru a crește șansele obținerii unei sarcini. 

Bibliografie:  

  1. „Endometriosis”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/endometriosis/. Accessed 22 May 2023. 
  2. „Pelvic Inflammatory Disease (PID)”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pelvic-inflammatory-disease/symptoms-causes/syc-20352594. Accessed 22 May 2023. 
  3. „Polycystic Ovary Syndrome (PCOS)”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/symptoms-causes/syc-20353439. Accessed 22 May 2023.
  4. „Infertility”, World Health Organization: WHO, 3 Apr. 2023, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infertility. Accessed 22 May 2023.
Share This Article