luni, noiembrie 18, 2024

Ultima ora

Sport

Chimia Râmnicu Vâlcea, semicentenar de la câștigarea Cupei României

Luni, 3 iulie, se împlinesc 50 de ani de la câștigarea Cupei României de către Chimia Râmnicu Vâlcea, performanță rămasă unică pentru fotbalul vâlcean. O festivitate de recunoștință față de legendarii sportivi ce au adus prestigiosul trofeu național la poalele Capelei, în ediția 1972-1973, este programată vineri, 14 iulie, de la ora 11.00, la Arenele Traian, în organizarea Asociației Județene de Fotbal Vâlcea.

Data a fost aleasă în așa fel încât să poată participa la ceremonie cât mai mulți dintre “veteranii” semicentenarului, dar nu numai ei. AJF are ca parteneri în organizarea evenimentului Consiliul Județean, Primăria și SCM Râmnicu Vâlcea. “Sunt invitați la această sărbătoare toți fotbaliștii reprezentativi care au evoluat pentru Chimia. Componenții lotului Chimia 1973 vor primi diplome și plachete aniversare, dar și mici premii în bani. Îi invităm pe toți iubitorii fotbalului vâlcean să ne fie alături la acest eveniment emoționant”, spune Adrian Comănescu, președintele AJF Vâlcea.

În fotografia din deschidere, Chimia 1973, în iulie, în Parcul Zăvoi, după câștigarea Cupei. În fotografia inserată în articol, Chimia 1974, la promovarea în Divizia A (arhivă Dumitru Teleșpan).

Policlinica Buna Vestire Craiova

În 1973, Chimia a realizat cea mai mare performanță din istoria fotbalului vâlcean, câștigând Cupa României, după o finală împotriva formației Constructorul Galați. După o remiză în primul meci, 1-1, vâlcenii s-au impus la rejucare cu 3-0 (goluri marcate de V. Iordache II, în minutul 8 și Gojgaru, în minutele 54 și 86). În sezonul următor, 1973-74, Chimia reușește a doua mare realizare, prima ei promovare în Divizia A. Cupa a fost câștigată din postura de echipă de Divizia B, după un dublu meci denumit de microbiști și cronicarii vremurilor “Finala săracilor”, Constructorul fiind o altă finalistă surpriză, din postura de echipă de Divizia C. Chimia 1973 a fost antrenată de Dumitru Anescu: Stana – Burlacu, T. Ciobanu, Pintilie, Petrică – I. Haidu , I. Ionescu – Șutru (Orovitz), Donose, Gojgaru (H. Popescu), V. Iordache (Tifirel).
În toamna anului 1973 , echipa a jucat în primul tur al Cupei Cupelor împotriva formației Glentoran Belfast (Irlanda), dar a fost eliminată (0-2 pe “The Oval”, 2-2 pe Stadionul “1 Mai”, actual Municipal, din Râmnicu Vâlcea).

NOUĂ ANI CONSECUTIVI PE PRIMA SCENĂ DIN 11 ÎN TOTAL. După două sezoane pe prima scenă a fotbalului românesc, Chimia a retrogradat în liga a doua (Diviza B), dar a reușit să revină în primul eșalon după trei ani, cu Marcel Pigulea antrenor. După promovarea din 1978, cea mai bună clasare în Divizia a A a fost înregistrată în sezonul 1981-1982, locul al optulea, ediție de campionat în care formația din Râmnicu Vâlcea s-a luptat de la egal la egal cu aproape toate marile echipe ale României, dar a trebuit să se vadă întrecută în clasament de formații precum FC Olt Scornicești (și echipa din satul lui Ceaușescu a obținut în acea ediție cea mai bună performanță, locul al patrulea).

DECLINUL ȘI DIZOLVAREA. În 1987, Chimia a retrogradat în Divizia B (campionat obscen, ca multe altele, din păcate, cu jocuri trucate pentru a salva de la retrogradare Flacăra Moreni, echipa Securității promovată în prima divizie cu un an înainte), iar în 1996 a ajuns în Divia C, cu nume schimbat în 1994 în FC Vâlcea. În 1998, a urmat retrogradarea în diviza județeană, iar în 2004 dizolvarea clubului din cauza problemelor financiare și juridice.

Politica