Primăria Craiova a lansat în dezbatere noul PUG al orașului

Anghel Catalin
3 Min Read

Planul Urbanistic General al orașului a fost lansat în dezbatere publică. Primăria Craiova nu mai vrea să accepte construirea de blocuri în cartierele vechi, așa cum se permite în actualul PUG. Totodată, firmele care se ocupă de proiect au fost informate despre faptul că autoritățile locale nu mai acceptă construirea de blocuri cu regim de înălțime de la P+2 la P+4 pe o suprafață mai mică de 500 mp. Legat de blocurile de la P+5 până la P+7, suprafața trebuie să fie de 750 mp minim, iar pentru blocurile de peste P+8 suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de 1000 mp.

Primăria va lăsa Planul Urbanistic General în dezbatere până pe data de 31.08.2023. Apoi, mai multe ministere vor trebui să îl avizeze, urmând să îl aprobe și consilierii locali din Bănie. Procesul de consultare publică va cuprinde și o serie de dezbateri asupra temelor esențiale din PUG. Persoanele prezente vor putea obține detalii din documentație chiar de la elaboratori.

În acest sens, ar urma să fie organizate două întâlniri în cursul lunii iulie. O întâlnire va fi adresată cetățenilor municipiului, investitorilor, organizațiilor non-guvernamentale, iar alta cu specialiști în urbanism, protejarea mediului, protejarea monumentelor istorice, persoane din administrația publică centrală de specialitate, din instituțiile publice județene și locale.

Pentru noul Plan Urbanistic General au fost stabilite noi zone de locuințe colective. Este vorba despre zone care au fost până acum în extravilan sau care erau libere. Astfel, construcții colective vor putea fi amplasate în zona Cernele și pe terenurile preluate de la UAT-urile Podari și Șimnicul de Sus. Totodată, în calculele autorităților locale a intrat și Spitalul Regional. S-a ajuns la concluzia că personalul medical va avea nevoie de locuințe și de alte facilități în zonă. Așadar, lângă unitatea medicală va exista o zona de locuire, dar și farmacii sau hoteluri unde să fie găzduiți aparținătorii pacienților.

Cum parcurile au ajuns în atenția autorităților locale în ultima perioadă, Primăria nu putea să scoată astfel de obiective din Planul Urbanistic General, motivând că se pune accentul pe stațiile verzi. În zonele Cernele, Valea Șarpelui, Amaradia, Bariera Vâlcii, ar urma să fie amenajate mai multe parcuri. Acestea s-ar întinde pe o suprafață totală de 20 ha.

Nu doar spațiile verzi au fost luate în considerare când s-a ajuns la capitolul mediu. În plan se află și posibilitatea unor modificări pe malul Jiului, astfel încât să devină un nou punct de atracție al Băniei. Cetățenii se pot informa în detaliu în legătură cu Planul Urbanistic pe site-ul instituției – www.primariacraiova.ro, la secțiunea Consultare publică, dar și la sediul instituției Primăria Craiova.

Distribuie acest articol