luni, ianuarie 6, 2025

Ultima ora

Sport

Sindicaliștii din Sănătate anunță continuarea protestelor, dar admit că federațiile s-au călcat pe bătături

Consiliul de Coordonare al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, întrunit în perioada 22-25 iunie, a remis un comunicat presei prin care anunță că a decis continuarea protestelor pentru susţinerea revendicărilor şi actualizarea calendarului acţiunilor de protest, greva generală fiind stabilită în 27 iulie. Totuși, reprezentanții FSS admit că programul acțiunilor de protest comune a fost încurcat, a doua federație din domeniu obținând acorduri scrise separate, deci nu comune.

“Acţiunile de protest aflate în desfăşurare vor fi continuate şi accentuate. La ora actuală Federaţia «Solidaritatea Sanitară» are în plină desfăşurare protestul numit Demisia din contractele de gărzi suplimentare (Contractele Individuale de Muncă – CIM – cu timp parţial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază), la care au aderat până în acest moment 1.128 de medici”, se menţionează în comunicat.
Joi, 29 iunie, urmează să aibă loc lansarea unui “protest inovativ şi transmiterea solicitărilor de încheiere a Acordului şi Procedurii pentru grevă”, iar în 6 iulie pichetarea unităţilor sanitare din ţară.
Conform calendarului de acțiuni anunțat de FSS, pe 12 iulie va fi organizat un nou miting naţional al angajaţilor din Sănătate în Piaţa Victoriei, în 19 iulie va avea loc greva de avertisment, iar în 27 iulie greva generală. În cadrul procedurii desfăşurate pentru a decide declanşarea grevei, Consiliul de Coordonare al Federaţiei „Solidaritate Sanitară” a constatat că nu toţi angajaţii care au semnat pentru grevă au făcut acest lucru utilizând formularele organizaţiei, această situaţie riscând să ridice suspiciuni privind legalitatea declanşării grevei.

“Situaţia a fost determinată de faptul că a doua federaţie reprezentativă a început strângerea semnăturilor pentru grevă înaintea Federaţiei «Solidaritatea Sanitară», o bună parte dintre angajaţi fiind convinşi ca au semnat deja pentru grevă în cadrul acţiunii noastre, deşi au făcut acest lucru pe alte formulare. În unele cazuri angajaţii ne-au trimis semnăturile date pentru grevă pe formularele acelei federaţii. În condiţiile în care cea de-a doua federaţie reprezentativă din Sănătate nu se află în conflict colectiv de muncă (nu intenţionează declanşarea unei greve), Consiliul de Coordonare a decis că acordul pentru grevă riscă să fie considerat ca fiind viciat deoarece este dat altei organizaţii, neputând fi luate în considerare acele semnături”, se mai arată în comunicatul citat.

Politica