Cei 5 pasageri de la bordul submersibilului Titan au murit

Delia Pătru
4 Min Read

Garda de Coastă a SUA a declarat, joi seară, într-o conferință de presă, că submersibilul Titan ar fi suferit cel mai probabil o implozie și că toți pasagerii sunt morți.

„Câmpul de resturi este în concordanță cu o implozie catastrofală a navei”, a declarat contraamiralul John Mauger, la scurt timp după anunțul privind moartea celor cinci pasageri.

„Nu vrem să ne imaginăm ce au suferit ei acolo jos. Condoleanțe familiilor”, a declarat el.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Familiile celor aflați la bord au fost notificate. Nu se știe deocamdată dacă trupurile lor vor putea fi recuperate.

Fragmente din submersibil au fost descoperite la aproximativ 480 de metri de prova Titanicului. Acest tip de fragmente, care fac parte din coca exterioară a submersibilului, rezultă probabil în uram unei ”pierderi catastrofale” a camerei de presiune.

Autorităţile au putut ”să reconstituie în întregime coca Titan”, cu ajutorul descoperirii a cinci elemente care au aparţinut submersibilului.

Printre cei care se aflau la bordul submersibilului se numără miliardarul şi aventurierul britanic Hamish Harding, în vârstă de 58 de ani, şi omul de afaceri de origine pakistaneză Shahzada Dawood, în vârstă de 48 de ani, împreună cu fiul său Suleman, în vârstă de 19 ani, ambii cetăţeni britanici. Exploratorul francez Paul-Henri Nargeolet, în vârstă de 77 de ani, şi Stockton Rush, fondatorul şi directorul executiv al OceanGate, erau, de asemenea, la bord, scrie digi24.ro

Joi, și robotul de producție franceză, Victor 6000, ce se poate scufunda până la adâncimi de 6.000 de metri, „a ajuns pe fundul oceanului” și a început să caute submarinul dispărut în Atlantic, la bordul căruia se află cinci pasageri care mergeau să viziteze epava Titanicului. 

Anterior, un geolog marin a comparat căutarea submarinului Titan de către vehiculele operate de la distanță cu o plimbare „într-o sală de bal foarte mare, întunecată, cu o lanternă”. Dr. Rob Larter, de la British Antarctic Survey, a spus că cele două ROV-uri trimise pe fundul oceanului vor putea vedea doar la aproximativ cinci sau 10 metri distanță. ROV-urile „se mișcă doar relativ lent, doar câteva mile pe oră”, a spus el pentru Sky News. „Pentru că se bazează doar pe propriii sateliți, chiar dacă vizibilitatea apei este relativ bună… pot vedea doar cinci sau 10 metri o dată. Este într-adevăr ca și cum te-ai plimba într-o sală de bal foarte mare, întunecată, cu o lanternă.

Potrivit estimărilor Gărzii americane de Coastă rezervele de oxigen de pe Titan s-ar fi epuizat joi, la prânz, în cazul în care submersibilul nu ar fi făcut implozie. În ultimele zile, experții au oferit câteva dintre cele mai probabile scenarii, de la ciocnirea de epava Titanicului, la o pană de curent sau o problemă cu sistemul de comunicații al submarinului.

Epava Titanicului, care se află la o adâncime de aproximativ 3.800 de metri pe fundul oceanului, este înconjurată de resturi de la dezastrul de acum mai bine de un secol. Submersibilul Titan, care are o lungime de 6,7 metri şi este operat de compania americană OceanGate Expeditions, şi-a început coborârea duminică la ora locală 8.00 (15.00, ora României). Acesta a pierdut contactul cu nava sa de sprijin de la suprafaţă aproape de sfârşitul a ceea ce ar fi trebuit să fie o scufundare de două ore până la Titanic.

Contactul cu Titan a fost pierdut după 1 oră și 45 de minute de la plecarea submarinului, ceea ce sugerează că echipajul s-ar fi aflat aproape de, sau pe fundul apei.

Foto: Facebook

Share This Article