vineri, noiembrie 29, 2024

Ultima ora

Sport

VIDEO/ Bani de la bugetul Doljului pentru localitățile inundate

Localitățile grav afectate de inundațiile de săptămâna trecută vor primi bani din bugetul Doljului. Casele a două sute de oameni au fost afectate, conform Prefecturii Dolj.bCei mai mulți bani ajung la Grecești, unde, de altfel au fost și cele mai mari probleme.

Consilierii județeni se întrunesc, joi, într-o ședință extraordinară pentru a aproba alocarea a 370 mii lei pentru acordarea unor ajutoare către unele unități administrativ-teritoriale din județul Dolj având în vedere apariția unor situații de extremă dificultate, cu referință la inundațiile din ultima perioadă.

Astfel primesc bani: Botoșești-Paia (35 mii lei), Carpen (35 mii lei), Cernătești (35 mii lei), Goești (35 mii lei), Grecești (100 mii lei), Izvoare (35 mii lei), Secu (60 mii lei), Sopot (35 mii lei).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Și Guvernul ar urma să aloce fonduri pentru localitățile care au avut de suferit în urma inundațiilor de săptămâna trecută, în ședința de astăzi.
Ajutoarele de urgență se vor acorda în limita sumei de 7.000.000 lei din fondurile prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale astfel: câte 10.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv; câte 7.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75%; câte 4.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv și 50% câte 2.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%; câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor. în cazul în care, urmare inundațiilor, alunecărilor de teren și fenomenelor meteorologice deosebite se înregistrează pierderi de vieți omenești, familia persoanei decedate beneficiază suplimentar de suma de 7.500 lei, indiferent de numărul victimelor.

Reamintim că, în Dolj, problemele au început de joia trecută. Pompierii au intervenit cu motopompele pentru evacuarea apei din 71 gospodării inundate (4 case, 10 beciuri, 57 grădini și curți), dar și pentru supraînălțarea cu saci de nisip a malurilor, alături de jandarmi, lucrători de la Apele Române și localnici din zonele afectate, cu scopul de a împiedica revărsarea apei. În urma ploilor, pârâul Mașcot din localitatea Gropanele, comuna Grecești a distrus parțial un pod, iar mai multe gospodării au ramas izolate, accesul facându-se doar pietonal. 17 localnici au fost evacuați de autorități.

În comuna Sopot, pârâul Merețel a ieșit din matcă. 30 oameni care locuiau în apropierea cursului de apă au fost evacuați preventiv și au petrecut noaptea la rude.

Vineri, ploile au continuat. Pârâul Merețel, a inundat mai multe gospodării din Sopot și drumul din localitate. Și în alte localități din județ au fost inundate gospodării în urma cantității mari de precipitații căzute. În Botoșești Paia, doi oameni au rămas blocați în mașină, după ce drumul a fost inundat. Au fost scoși de pompieri.
În satul Mălăești al comunei Goești, un pod a fost luat de ape, iar aproape 100 de oameni au rămas izolați. Nu au vrut să plece din casele lor.

Sâmbătă, la Grecești au fost evacuate aproape 70 de persoane. Au mers la rude sau persoane. În Cernătești, satul Rasnic, 25 de oameni rămăseseră izolați, iar alți 21 au fost evacuați preventiv și duși la școala din localitate, de teamă că apele umflate ale pârâului Raznic le-ar fi putut inunda casele. Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat, iar oamenii s-au putut întoarce, după câteva ore, la locuințele lor.
În total, potrivit unei centralizări a Prefecturii Dolj, care nu este însă finală, 204 case au fost afectate și 62 de gospodării. De asemenea inundațiile au distrus aproape 1900 hectare de terenuri agricole, 370 hectare pășuni și aproximativ 16.000 metri pătrați de solarii și legume în câmp.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, spunea la începutul acestei săptămâni că Drumul Județean 606C a fost distrus din cauza unei alunecări de teren.

„Pentru că intervenția specialiștilor pentru prevenirea înrăutățirii stării drumului nu poate fi realizată fără o expertiză, Societatea pentru Lucrări Drumuri și Poduri, din subordinea Consiliului Județean Dolj, a contractat deja un expert autorizat, în regim de urgență. Rezultatele acestei expertize vor arăta soluția de punere în siguranță a drumului și valoarea estimată a lucrărilor de reparații. Imediat ce o să obținem această expertiză, specialiștii noștri vor demara lucrările, iar noi vom aloca fondurile necesare. În zonă, circulația este deviată, în dreptul kilometrului 31, pe drumul comunal Comănicea, până la kilometrul 36 al drumului județean. Drumul comunal este asfaltat”, a transmis președintele CJ, Cosmin Vasile.

Politica