A dispărut submarinul care ducea turiști să vadă epava Titanicului

Delia Pătru
5 Min Read

Un submarin special folosit pentru a-i duce pe turiști în adâncurile Oceanului Atlantic pentru a vedea epava Titanicului, a dispărut în mod misterios, relatează BBC. La bord se aflau 5 persoane.

Submarinul a dispărut de duminică dimineață, adică de mai mult de 24 de ore, iar contactul cu vasul a fost pierdut după o oră și 45 de minute de la scufundare.

OceanGate Expeditions, compania care deține submarinul dispărut în ocean a anunțat că „ia în calcul toate opțiunile” și că „se mobilizează” pentru a salva echipajul de la bordul vasului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Într-o serie de postări pe Twitter, Paza de Coastă din SUA a precizat că submarinul avea 6,4 metri în lungime și a dispărut în urmă cu peste 24 de ore, după aproximativ o oră și 45 de minute de la scufundare, scrie digi24.ro

În acest moment, aeronave canadiene și americane de survol caută vasul, inclusiv avioane speciale de tip P8 Poseidon, cu capacități de detectare subacvatică. Robert Blasiak, cercetător la Stockholm Resilience Centre spune că echipele de salvare au o muncă extrem de dificilă în față.

„În medie, oceanul are în jur de patru kilometri adâncime, așa că acest submersibil se află la o adâncime mare”, spune el. Expertul a adăugat că lumina nu ajunge decât până la un kilometru la suprafața oceanului, așa că în zona în care s-ar putea afla submarinul este întuneric beznă și o presiune de aproximativ 400 de atmosfere.

Profesorul Alistair Greig de la University College London, expert în submarine, spune că există mai multe scenarii în legătură cu dispariția misterioasă a submarinului. Una dintre ipoteze este că vasul a eliberat greutăți pentru a putea să revină la suprafață în siguranță

. „Dacă a fost vorba de o pierdere de curent sau de o pierdere a semnalului de comunicații, atunci acest lucru s-ar fi putut întâmpla, ceea ce înseamnă că submersibilul se află, acum, undeva la suprafață și așteaptă să fie găsit”, spune el. Un alt scenariu este acela în care carena vasului a fost afectată, ceea ce înseamnă că vasul ia apă – „Atunci prognoza nu e prea bună”, spune expertul. „Dacă a ajuns la fund și nu se poate ridica cu propria energie, atunci opțiunile sunt foarte puțin. Deși submarinul ar putea să fie încă intact, dacă este la adâncime mai mare de 200 de metri, atunci foarte puține alte vase pot să ajungă atât de departe, și cu siguranță nu scufundătorii. Vehiculele create pentru salvarea subacvatică nu pot ajunge în niciun caz la adâncimea Titanicului, și chiar dacă ar putea, mi-e greu să cred că ar putea să se atașeze de un astfel de submarin”, a mai spus Greig.

OceanGate Expeditions este o companie privată care organizează astfel de călătorii în adâncurile mărilor. Fiecare loc la bordul unui submersibil din proprietatea companiei costă 250.000 de dolari, iar o expediție durează opt zile.

Conform acesteia, submersibilul său din fibră de carbon reprezintă „o șansă de a ieși din viața cotidiană și de a descoperi ceva cu adevărat extraordinar”.

La bordul submarinului se pot urca trei turiști, pilotul și ceea ce compania numește „un expert de conținut”.

Titanicul s-a scufundat în anul 1912, în timpul primului său voiaj, după ce s-a izbit de un aisberg în Oceanul Atlantic.

Titanicul era cel mai mare vas de acest tip la momentul scufundării sale. Vasul plecase din Southampton, Anglia, și se îndrepta spre New York.

Dintre cei 2.200 de pasageri de la bord, peste 1.500 au murit. Epava faimosului vas se află la adâncime de 3.800 metri pe fundul Oceanului Atlantic și la o distanță de 600 de kilometri de coasta continentului american din Newfoundland, Canada. De la descoperirea epavei în 1985, Titanicul a fost explorat pe larg.

Share This Article