UMF Craiova, 25 de ani de la înființare

Grosu Claudia
7 Min Read

„Personalități din Craiova și din București s-au unit și au ridicat dintr-un vis, o instituție de învățământ superior”

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova sărbătorește 25 de ani de la înființare. Cele mai mari personalități din domeniul medical, dar și studenți s-au adunat vineri, 16 iunie, în Aula Magna, unde a avut loc ședința aniversară a primului Senat al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, condusă de fondatorul UMF din Craiova, prof. univ. em. dr. Tudorel Ciurea.

Rectorul UMF Craiova, Dan-Ionuț Gheonea, a deschis evenimentul cu un discurs de mulțumire și apreciere pentru ceea ce înseamnă instituția pe care o conduce, dar și pentru cei care au înființat-o.

Ani plini de promovări și reușite, prin care s-a validat și consolidat poziția instituției noastre. Mă simt mândru, onorat și norocos că sunt o parte a acestui întreg pe care îl reprezintă astăzi Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova. Astăzi, vorbesc în calitate de rector a acestei instituții în care am avut oportunitatea să cresc, să învăț și să mă împlinesc profesional. În urmă cu 25 de ani, eram licean la Colegiul Național „Frații Buzești”. Îmi doream să devin student la medicină, în Craiova. Mă simt privilegiat că am avut ocazia să fiu un actor implicat în procesul de maturizare al acestei instituții, să-i cunosc pe o parte dintre cei care au făcut posibilă existența acesteia, să învăț medicină de la cei mai buni, să învăț ce înseamnă onoarea, loialitatea și respectul, valori pe care eu și colegii mei vrem să le transmitem mai departe noilor generații”, a spus acesta.

Alături de universitarii craioveni, au participat și reprezentanți ai mediului universitar medical din țară și din străinătate, reprezentanți ai Guvernului României, autorități locale. Unul dintre fondatorii UMF din Craiova, prof. univ. em. dr. Tudorel Ciurea, a trecut în revistă anii necesari pentru ca instituția să ajungă unde este acum.

„Ne bucurăm de o prezență de 40% a membrilor primului Senat al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova. În 1947 s-a petrecut acel salt mentalitar când apărea legea prin care se trecea de la dorință și idee, la înscris. Se decisese înființarea Universității din Craiova, în componența căreia era și Facultatea de Medicină. Aproape 2 decenii mai târziu, în 1965, Craiova primește pe deplin dreptul de a înființa o universitate. Învățământul medical a trebuit să mai aștepte încă 5 ani, până în 1970, să-și primească roba academică a celei mai înalte trepte a cunoașterii. Trebuia, probabil, să trecem testul perseverenței, al efortului susținut, al încercărilor de tot felul fără de care nu se pot face lucruri cu adevărat trainice. Nu trebuie să uităm energia uriașă cu care și pe care s-a construit Facultatea de Medicină. Personalități din Craiova și din București s-au unit și au ridicat dintr-un vis, o instituție de învățământ superior”, a declarat prof. univ. em. dr. Tudorel Ciurea.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a ținut un discurs în care a vorbit despre investițiile făcute în domeniul medical din Bănie, dar și despre planurile de viitor.

„Am încercat și noi să ținem pasul cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova care uneori ne surprinde cu investițiile pe care le face. În ultimii ani, am investit și noi foarte mult în sistemul medical din Craiova. Acest lucru se observă în spitalele care aparțin de municipalitate, precum Filantropia, Boli Infecțioase și Neuropsihiatrie, dar toate aceste investiții vor continua și pe viitor. Așteptăm să preluăm în parteneriat cu UMF și Spitalul CFR, pe care urmează să-l aducem în aceleași standarde în care sunt celelalte spitale. Am finalizat un studiu de fezabilitate pentru construcția unui spital cu 7 etaje, de pediatrie. Acesta este primul din regiunea Oltenia. Precum și un acord pentru spitalul de Neuropsihiarie”, a conchis edilul.

La eveniment a participat și președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, care este bun prieten cu rectorul UMF Craiova, Dan-Ionuț Gheonea. Cel din urmă a fost asemănat de Cosmin Vasile cu antrenorul de fotbal spaniol și fost jucător, Josep „Pep” Guardiola. Președintele CJ Dolj nu s-a oprit aici cu comparațiile și a pus față în față două situații. „Poate suna jignitor, mă scuzați, dar e ca și cum ai compara telefoanele marca Samsung și iPhone, cu ceva nou apărut pe piață. UMF este relativ nouă, are 25 de ani, dar se remarcă prin excelență și calitate, ajungând în vârf”.

Universitatea  de Medicină şi Farmacie din Craiova a fost înființată prin Legea nr. 119/5 iunie 1998, promulgată de Preşedintele României. Aceasta avea în structură la început trei facultăţi şi trei specializări: Medicină generală, Stomatologie, Farmacie.

Azi, UMF din Craiova funcţionează cu patru facultăţi: Facultatea de Medicină, cu programele de studii Medicină şi Medicină în limba engleză, Facultatea de Medicină dentară, cu Medicină dentară, Medicină dentară în limba engleză şi Tehnică dentară, Facultatea de Farmacie, cu programul de studii Farmacie şi Facultatea de Moaşe şi Asistenţă medicală, cu programele Asistenţă medicală generală, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, Radiologie şi Imagistică.

S-au dezvoltat mai multe programe de studii de master, astfel încât sunt acreditate toate cele trei domenii: Medicină, cu programele Managementul Serviciilor de Sănătate şi Dezvoltarea serviciilor de nursing comunitar, Medicină dentară cu programul Restaurări protetice cu sprijin implantar şi Farmacie cu programele: Farmacologie şi Toxicologie şi Laborator clinic şi de analiza medicamentului.

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova a primit moștenire o clădire monumentală, cu o bogată istorie, cu valoare identitară pentru Craiova, clădirea care adăpostise Liceul Comercial. Pornind de aici, s-au construit sau reabilitat mai multe clădiri, care să corespundă standardelor învățământului medical universitar actual: Extindere a Corpului A, cunoscută drept Corp A‵, Corp B, clădirea emblematică din Bulevardul 1 Mai, Centrul de Imagistică, Corp C, unde își desfășoară activitatea Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, și unde este și cantina studențească, trei cămine studențești, baza sportivă, biblioteca ultramodernă UMF și multe alte spații de învățământ și cercetare.

Distribuie acest articol