Conform Eurostat, în 2022, 95,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană (22% din populație) erau expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, arată cel mai recent studiu al Eurostat în domeniu. Cele mai mari procente au fost înregistrate în România (34%), Bulgaria (32%), Grecia și Spania (ambele 26%). Cel mai mici în: Cehia (12%), Slovenia (13%) și Polonia (16%).
Cetățenii europeni vizați se confruntă cu cel puțin unul dintre cele trei riscuri de sărăcie și excluziune socială: risc de sărăcie, deprivare materială și socială severă și/sau locuiesc într-o comunitate cu intensitate foarte scăzută a muncii. Cifra totală a rămas relativ stabilă comparativ cu 2021 (95,4 milioane, 22% din totalul populației UE).
Principalele constatări sunt dezvoltate în articolul mai detaliat Statistics Explained. Eurostat este biroul de statistică al Uniunii Europene și joacă un rol-cheie în furnizarea de statistici de înaltă calitate factorilor de decizie politică, întreprinderilor, cercetătorilor și publicului larg. Instituția elaborează statistici în parteneriat cu institutele naționale de statistică și cu alte autorități naționale din statele membre ale UE. Acest parteneriat este cunoscut sub numele de Sistemul Statistic European (SES). Acesta include, de asemenea, autoritățile statistice ale țărilor din Spațiul Economic European (SEE) și Elveția. Eurostat coordonează activitățile statistice la nivelul Uniunii și, în special, în interiorul Comisiei Europene.