Instrucțiuni de îngrijire în cazul fibromului uterin

Jurnalul Olteniei
5 Min Read

Fibromul uterin reprezintă cea mai comună tumoare benignă care se poate dezvolta la nivelul uterului. De multe ori, nu provoacă niciun simptom și este depistată absolut întâmplător, în urma unui control de rutină. Poate reprezenta însă o problemă serioasă pentru multe femei, provocând sângerări menstruale abundente și dureroase, dureri pelvine, umflare abdominală, disconfort în timpul actului sexual, urinări frecvente, constipație și probleme legate de fertilitate.[2] Continuă să citești pentru a afla ce trebuie să faci dacă ai fost diagnosticată cu fibrom uterin. 

Ține cont de recomandările medicului

În general, fibroamele uterine nu necesită tratament decât în cazurile în care simptomele sunt moderate sau severe. Femeilor asimptomatice li se recomandă, de regulă, doar monitorizarea periodică atentă a acestor formațiuni. După caz, atunci când este necesar, se poate recurge la tratament medicamentos sau diverse proceduri și intervenții, mai mult sau mai puțin invazive. 

Rolul medicamentelor este de a ameliora simptomele provocate de fibroamele uterine și a de îmbunătăți calitatea vieții, așa că este foarte important să le iei dacă ți-au fost prescrise. Ține cont și de faptul că ele nu pot face fibroamele să dispară și nici nu le pot opri neapărat să crească, astfel că este posibil să ajungi în situația de a discuta cu medicul tău despre avantajele și prețul embolizării fibromului uterin ori al altor proceduri folosite în astfel de cazuri.[1][2] 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Monitorizează-ți simptomele și mergi la medic dacă se agravează

Este important să-ți monitorizezi cu atenție simptomele și să-ți anunți imediat medicul dacă observi o agravare a acestora ori alte semne de alarmă, inclusiv sângerări menstruale mai abundente ori cu durată mai lungă decât în mod obișnuit sau dureri severe.[1] Fibroamele uterine nu sunt canceroase și provoacă rareori complicații. De obicei, cresc lent sau deloc și tind să se micșoreze după menopauză. Asta nu înseamnă însă că nu pot crește brusc sau nu-și pot modifica dimensiunile în timp. Cu cât mai mari sunt, cu atât mai multe șanse există să experimentezi simptome severe sau să apară alte complicații.[2][3]

Efectuează periodic un control ginecologic 

Monitorizarea fibroamelor uterine este o măsură recomandată, după cum am menționat deja, chiar și în cazurile asimptomatice. Consultul ginecologic poate ajuta la detectarea precoce a oricăror modificări și la prevenirea complicațiilor, precum și la evaluarea eficienței tratamentului aplicat. Dacă este necesar, se poate ajusta  sau schimba tratamentul medicamentos ori se poate decide că este timpul să se apeleze la o intervenție chirurgicală.

Învață să-ți gestionezi simptomele 

Pe lângă medicamente, medicul ți-ar putea recomanda și metode alternative de gestionare a simptomelor. Acestea pot include, de exemplu, aplicarea de comprese calde pe abdomen sau băi calde, pentru ameliorarea durerilor, tehnici de relaxare, acupunctură sau adoptarea anumitor poziții în timpul somnului.[1] 

Adoptă un stil de viață sănătos

Dieta și nivelul de activitate fizică pot juca și ele un rol important în gestionarea simptomelor fibroamelor uterine. Încearcă să consumi cât mai multe alimente sănătoase, cum ar fi fructele și legumele, și evită-le pe cele nesănătoase. Nu uita, de asemenea, de fibre, în special dacă printre simptomele tale se numără și constipația. Fă și mișcare în mod regulat. Dacă fumezi, încearcă să renunți la acest obicei.[1]

Orice femeie poate afla, la un moment dat, că are unul sau mai multe fibroame uterine. Odată confirmat diagnosticul, este foarte important să urmezi instrucțiunile medicului și să ții cont de recomandările acestuia în ceea ce privește modalitățile de gestionare a simptomelor și opțiunile de tratament recomandate. Nu uita că, deși de multe ori inofensive, fibroamele uterine pot ajunge să provoace simptome severe și să ducă la apariția a diverse complicații. Nu ignora prezența acestora, monitorizează-ți cu atenție simptomele și mergi la medic dacă observi un semn de alarmă. 

Bibliografie: 
⦁ „Living with Uterine Fibroids”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2022, medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000715.htm. Accessed 24 Apr. 2023.
⦁ „Uterine Fibroids”, American College of Obstetricians and Gynecologists, 2022, www.acog.org/womens-health/faqs/uterine-fibroids. Accessed 24 Apr. 2023.
⦁ „Uterine Fibroids – Diagnosis and Treatment”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/diagnosis-treatment/drc-20354294. Accessed 24 Apr. 2023.

Sursa foto: Shutterstock

Share This Article