Deși sunt aproximativ 20 de ani de când a fost pusă pe masă ideea realizării unor spitale regionale în România, acestea se lasă așteptate în continuare. Acest lucru este valabil și la Craiova, unde cele mai bune vești spun că în toamnă va exista un proiect finalizat.
Construcția Spitalului Regional de la Craiova arată bine. Doar în proiecte de tip power point, ilustrații despre cum va fi și, evident, vorbe. La acest moment, toate cele trei spitale regionale din țara noastră, Iași, Cluj și Craiova, sunt departe de a fi realizate.
Joi, la sediul Primăriei, a avut loc o întâlnire de lucru în vederea consultării instituțiilor avizatoare implicate pentru eliberarea avizelor solicitate prin Certificatul de Urbanism, după cum se precizează într-o postare publicată pe pagina de Facebook creată special pentru Regionalul de la Craiova.
„La întâlnire vor participa reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), echipei de proiectare – Asocierea N.K.Y. MIMARLIK MÜHENDISLIK INȘAAT VE TICARET LIMITED ȘIRKETI și SC POPAESCU & CO SRL, Primăriei Municipiului Craiova, Consiliului Județean Dolj, Ministerului Culturii, DSP Dolj, DRDP Craiova, Distribuție Oltenia, OMV Petrom, Poliția rutieră, Transelectrica, etc. Estimăm că licitația pentru prima fază a lucrărilor va fi lansată in luna iulie 2023. Pachetul 1 de lucrări va cuprinde: lucrări de împrejmuire, lucrări pentru relocarea/protecția utilităților, lucrări de desființare constructie existenta, săpătură generală grosieră, acces carosabil temporar, organizare de șantier, lucrări de mentenanță și supraveghere”, se preciza în postarea menționată.
Pe de altă parte, potrivit adevarul.ro, serviciile de proiectare ale Spitalului Regional, cu o durată de 12 luni, au început în data de 22.11.2022, ceea ce înseamnă că în toamnă va exista proiectul. Sursa susține că lucrările la celelalte două spitale regionale se mișcă ceva mai bine decât la Craiova.
Spitalul regional de la Craiova va avea 7 niveluri, cu amprentă la sol de 32.800 mp, suprafața desfășurată de 165.000 mp. Va avea 807 paturi și 19 săli de operație. În afară de UPU și spații de asistentă medicală, spitalul va avea aproape 5.000 mp pentru spații de învățământ.
Valoarea contractului de proiectare este de 25,7 milioane lei fără TVA. Durata contractului e de 12 luni proiectare, plus 60 luni suport tehnic și încă 60 luni garanție.