sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Angajații din sănătate au ieșit în stradă

După profesori, și angajații din sănătate au ieșit astăzi în stradă, marile nemulțumiri fiind legate, în principal, de salarii și sporuri, dar și de blocarea angajărilor în sistem după adoptarea de către Guvern a „Ordonanței austerității”, în luna mai. Peste 1.500 de angajați din sănătate au protestat în fața Guvernului, plecând apoi în marș spre Ministerul Sănătății, cu punct final Parlament, scrie hotnews.ro

La protestul, organizat de federația sindicală Solidaritatea Sanitară, participă în special asistente, infirmiere și personal TESA, nu și medici.

Care sunt revendicările sindicaliștilor de la Solidaritatea Sanitară:

Policlinica Buna Vestire Craiova
  • 1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
  • a. Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate.
  • b. Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.
  • c. Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
  • d. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
  • 2. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea cât mai rapidă a acestuia. În forma negociată proiectul de lege asigură:
  • a. Reașezarea în grila de salarizare a tuturor angajaților din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale
  • b. Posibilitatea unei creșteri efective și relevante a veniturilor angajaților din sănătate
  • 3. Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea și înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
  • 4. Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
  • 5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate
  • 6. Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

„Guvernanții trebuie să înțeleagă că nu pot negocia un proiect de lege a salarizării cu partenerii sociali și apoi să-l modifice după bunul plac, că nu se pot angaja că vor semna contractul colectiv la nivel de sector și să întârzie cu mai bine de jumătate de an onorarea acestei obligații”, este mesajul sindicaliștilor de la Solidaritatea Sanitară.

„Participanții la aceste acțiuni vor demonstra guvernaților hotărârea de a continua programul de proteste așa cum a fost anunțat, acesta putând ajunge până la greva generală. Avertizăm politicienii că noi nu schimbăm programul acțiunilor după placul lor și prin înțelegeri conjuncturale, ci doar atunci când sunt onorate așteptările legitime ale angajaților”, adaugă aceștia.

Sanitas, cealaltă mare federație sindicală din sistemul sanitar, a anunțat deja un calendar de proteste separat de Solidaritatea Sanitară.

Sindicaliștii de la Sanitas au intrat miercuri, 7 iunie, în grevă japoneză – lucrează cu banderole albe pe braț.

Greva japoneză a fost anunțată de Sanitas pentru perioada 7 iunie – 15 iunie, urmând ca la finalul lunii iunie, sindicaliștii să declanșeze greva generală, în cazul în care Guvernul nu aplica soluțiile deja discutate pentru revendicările lor.

De cealaltă parte, Guvernul a anunțat săptămâna trecută, după o întâlnire cu sindicaliștii, că a găsit soluții pentru principalele revendicări ale sindicaliștilor din Sănătate, însă aceștia au dat Executivului termen până la 15 iunie pentru a aplica aceste soluții, iar în caz contrar, spun că vor declanșa greva generală la finalul lunii iunie.

Foto: Facebook/Federația “Solidaritatea Sanitară” din România

Politica