vineri, decembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Micuță mânăstire pe locul fostului Schit Inătești. Arhiepiscopia Râmnicului salvează bijuterii arhitectonice de patrimoniu

Consiliul local Râmnicu Vâlcea a aprobat cu unanimitate, în ședința ordinară de marți, 30 mai, transmiterea pe durată nedeterminată în folosința Arhiepiscopiei Râmnicu Vâlcea a Bisericii Buna Vestire și a Casei Olănescu, împreună cu terenul aferent acestora, 1922,5 mp. Arhiepiscopia vrea să reactiveze schitul Inăteşti, ce a fost metoc al Mânăstirii Cozia, atestat documentar în 1751, dar cu existență încă de la 1388, susțin mulți istorici. Până acum, cele două bijuterii de patrimoniu au făcut parte din patrimoniul Seminarului Teologic “Sfântul Nicolae”, administrate de municipalitate. Eu efort apreciabil la care se înhamă eparhia vâlceană condusă de ÎPS Varsanufie, deopotrivă și o mustrare simbolică pentru administrația locală care, timp de peste 20 de ani nu a catadicsit să investească în salvarea și conservarea Casei Olănescu.

Prin adresa nr. 1724/13.04.2023, înregistrată la Primăria municipiului sub nr. 16970/18.04.2023, Arhiepiscopia Râmnicului a solicitat “transmiterea dreptului de proprietate asupra incintei ansamblului fostului Schit Inăteşti (biserica, fosta stăreţie – Casa Olănescu şi terenul aferent), schit ce a fost metoc al Mânăstirii Cozia, aşa cum a fost consemnat și într-un document al domnitorului Mircea cel Bătrân din data de 20 mai 1388, ceea ce confirmă faptul că este unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din Oltenia.” Inițiativa a fost precedată  de o decizie adoptată în şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului privind reactivarea Mânăstirii Inăteşti (fostul Schit Inăteşti).

După transmiterea în folosinţă gratuită, va fi transferat și dreptul de proprietate asupra imobilelor către aşezământul monahal, conform legii instituție de utilitate publică. Primăria ar urma să se ocupe şi de obţinerea avizului conform de la Ministerul Educaţiei pentru schimbarea destinaţiei acestei părţi din Seminar. Din 2007, atât conacul Casa Olănescu, cât şi biserica au fost inventariate în domeniul public al municipiului, ca parte a unităţii de învăţământ al cărei nou sediu a fost construit între anii 1996 – 1999, pe terenul fostului schit.

Policlinica Buna Vestire Craiova
Casa Olanescu Ramnicu Valcea martie 2023

Schitul Inăteşti a fost construit în anul 1751, de către “Vasile monahul”, ca metoc al Mănăstirii Cozia, în curtea feudală a boierului Tatu, din oraşul Râmnicu Vâlcea, în timp ce Biserica “Buna Vestire” a fost ridicată în anul 1747, în vremea episcopului Climent, de către “jupânii Moldoveanu şi Grigorie”, din Sibiu. Istoricii spun însă că şi înaintea acestei biserici, aici ar mai fi fost una ctitorită de domnitorul Mircea cel Bătrân, care a fost însă incendiată şi distrusă de turci, în timpul războiului cu austriecii, cu câteva zeci de ani înainte. Actuala biserică a fost restaurată de mai multe ori, ultima dată între anii 1991-1998, când se realizează consolidarea interioară şi exterioara, precum şi restaurarea integrală a picturii originale, datată între anii 1751-1753.

Casa Olănescu, monument istoric de Patrimoniu de categorie B, a ajuns însă o ruină, din cauza totalei lipse de interes a autorităților pentru simbolurile istorice de importanță copleșitoare ale Râmnicului. Iar surse de finanțare au tot fost accesibile. Construcţie din secolul al XVIII-lea, conacul a fost pe rând stăreţie, casă boierească – după ce la mijlocul secolului al XIX-lea schitul a fost desfiinţat iar clădirea a fost cumpărată de fostul deputat şi prefect de Argeş Petre Olănescu, sediu al comandamentului sovietic (din 1944 până în 1948), iar mai apoi, în perioada comunistă, gospodărie agricolă, dispensar medical şi muzeu de artă medievală. După 1989, asupra clădirii nu s-a mai intervenit deloc nici măcar pentru minimă conservare, deși aici au avut, până în 2006, an în care imobilul a fost părăsit definitiv, atelierele câţiva dintre artiştii plastici vâlceni.

Politica