Liderii celor trei mari sindicate din educație au anunțat luni, după negocierea cu ministrul Muncii, Marius Budăi, că protestul programat pentru marți, 30 mai, rămâne valabil.
Marius Nistor, Simion Hăncescu și Anton Hadăr au declarat că i-au transmis ministrului Muncii cererile deja cunoscute pentru creșterea salariilor, iar acesta le va prezenta în coaliția PSD-PNL-UDMR și va veni cu un răspuns, scrie g4media.ro
Cei trei lideri sindicali au spus că au cerut o creștere de salarii imediată și garanția că în viitoarea lege a salarizării salariul cadrelor didactice debutante vor fi echivalente cu salariul mediu brut pe economie (circa 4.500 de lei net în acest moment).
Principalele declarații ale celor trei lideri sindicali:
- Am repetat și azi revendicările: majorare salarială până la finalul anului și garanția printr-un act normativ că profesorul debutant va avea salariul cel puțin egal cu salariul mediu brut
- Am proprus coeficientul de ierarhizare 1 din Legea salarizării unitare, articolul 12, să fie multiplicat cu 3.000 de lei, nu cu 2.500 de lei, ca acum (ceea ce ar duce la creșterea salariilor – n.red.)
- A rămas ca ministrul Muncii să prezinte în coaliție propunerea noastră și să o analizeze pentru a veni rapid cu un răspuns
- Am convenit să ne întâlnim în perioada următoare pentru grilă
- Protestul de marți se ține
- Majorarea salarială cerută pentru acest an e de 25%
- Să nu mai spună guvernanții că așteaptă avizul Băncii Mondiale, ele sunt deja cunoscute la BM
- De azi a început să se miște și mediul universitar, am avut profesori care au ieșit la grevă
- Cu cât amână rezolvarea, cu atât se acutizează criza.
- Nu înțelegem de ce a fost o pauză de 3 zile de negocieri, ei știau încă de vineri propunerile noastre
- Atrag respectuos atenția că majoritatea profesorilor sunt în grevă
- Ministrul Muncii ne-a spus că sunt dispuși să discute cu noi despre noua grilă din legea salarizării bugetare
- Toată grila pe care am propus-o pleacă de la salariul debutantului egal cu salariul mediu brut pe economie
- L-am întrebat pe ministrul Budăi dacă are mandat să ne propună ceva, a spus că nu, trebuie să discute în coaliție
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, după întâlnirea cu sindicatele, că, deocamdată, „rămâne în picioare” calendarul pentru examenele naționale, precizând că luni au început înscrierile pentru BAC.
”Există soluţii în cazul în care această perioadă se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta în care să nu finalizăm în condiţii bune anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se desfăşoare examenele naţionale. Toate se vor desfăşura chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului şcolar. Mesajul meu către cei care protestează este de să înţeleagă că facem toate eforturile şi că Ministerul Educaţiei este alături de ei în a-şi cere drepturile salariale corecte, însă, în acelaşi timp trebuie ne gândim la cum reuşim să asigurăm examenele naţionale, încheierea situaţiei şcolare şi dreptul la educaţie pentru toţi”, a arătat ea.
Ministrul a mai arătat că mediile trebuie încheiate, conform calendarului şcolar, până la finalul acestei săptămâni.
”Dacă situaţia o va impune, putem modifica structura anului şcolar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în aşa fel încât să dăm timpul necesar pentru închidere mediilor cât şi pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat”, a mai arătat Deca. Ea a menţionat că Ministerul Educaţiei va lua toate măsurile astfel încât situaţia şcolară a tuturor elevilor să fie încheiată şi să se asigure participarea la examenele naţionale.
”Nu vom lăsa niciun elev fără situaţie neîncheiată şi fără posibilitatea, dacă se află în clasa a 8 a sau în clasa a 12 a, de a da examenele care îi sunt necesare pentru a merge mai departe”, a mai spus ministrul.
Despre acei elevi care vor să dea examene la universităţi din străinătate şi depind de acest calendar strict, ministrul a spus: ”Vom face toate eforturile pentru a putea să garantăm accesul la examenele naţionale. Sigur, există situaţii speciale, punctuale. Vom lua legătura inclusiv cu omologii din alte state pentru a explica situaţia de fapt şi eu cred că lucrurile se vor rezolva în aşa fel că încheiem anul cu bine, în cazul în care această perioadă se prelungeşte”, a mai spus ministrul.
De asemenea, cele trei mari federaţii sindicale din învăţământ i-au adresat luni preşedintelui Klaus Iohannis solicitarea de a se întâlni marţi, cu Birourile Executive ale sindicatelor. Acestea cer şefului statului să îşi exercite rolul de „mediator între stat şi societate pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ”, transmiţându-i lui Klaus Iohannis că, până în acest moment, oferta Guvernului nu răspunde niciuneia dintre revendicările protestatarilor. Documentul a fost înregistrat la Administraţia Prezidenţială.