marți, noiembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Petre Daea a lansat, în Dolj, programul pilot de irigare prin picurare cu independență energetică

Petre Daea, Ministrul Agriculturii, a lansat, sâmbătă, în judeţul Dolj, programul pilot de irigare prin picurare, cu independenţă energetică, pentru culturi de câte un hectar de legume şi cartofi. Inițiativa începe chiar în Bechet, iar pentru acest proiect sunt alocaţi 40 milioane euro, de care vor beneficia aproximativ 5.000 de tineri fermieri. Sistemul poate fi accesat de la distanță și funcționează cu panouri solare.

Acest modul se compune din partea de irigare, iar în etapa a doua vom avea şi modulul de prerăcire a produselor. Practic, după recoltare, produsele vor ajunge într-un loc unde temperatura va fi adusă la nivelul la care să îşi păstreze calitatea. (…) Urmărim să luăm toţi banii de la Uniunea Europeană, să investim corect, să-i ducem acolo unde putem să avem un succes în producţie şi un câştig în buzunarul fermierului şi, nu în ultimul rând, să ne asigurăm consumul de legume şi să echilibrăm balanţa comercială, fiind un obiectiv statal pus în programul de guvernare pe care l-am autorizat prin decizia politică. Aceste lucruri sunt foarte clare şi trebuie urmărite cu atenţie şi puse în practică zi de zi şi ceas de ceas”, a spus Petre Daea.

Ministrul nu a mers în Bechet doar pentru a sta de vorbă cu oamenii. El a prezentat şi partea practică de implementare a proiectului, cu sprijinul unui întreprinzător şi al unui fermier. Aceștia au un modul de irigare cu un consum scăzut de apă şi independenţă energetică.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Programul acesta se referă la tineri, la tinerii fermieri. Obiectivul nostru este să ajungă la 5.000 de fermieri în România, deci 5.000 de hectare care trebuie să fie irigate prin aceste măsuri, în aşa fel încât să realizăm cele 250.000 tone de legume şi cartofi, atât de necesare pentru a echilibra consumul de legume în România”, a mai explicat Petre Daea.

Fermierii care accesează acest program primesc și câte un container cu temperatură constantă pentru depozitare temporară a legumelor. Producția ar urma să fie valorificată prin contracte încheiate cu Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA.

Președintele Consiliului Județean Dolj s-a declarat încântat de inițiativa unui astfel de proiect, chiar în Bechet. Pe lângă faptul că a subliniat că în Dolj mai este nevoie de investiţii pentru fermieri, în special pentru zona de depozitare legume-fructe, Cosmin Vasile este convins că programul pilot de irigare va produce rezultate pozitive.

Salut această iniţiativă pentru tinerii fermieri. De când s-a lansat acum ani buni programul pentru tinerii fermieri, a fost o măsură pentru care doljeni au aplicat. Sunt zone în care noi, ca judeţ, suntem de referinţă – atât pe zona culturilor de cereale, cât şi ca zone legumicole: Desa, Ciuperceni, Teasc sau zona Dăbuleni, Amărăşti, Bechet. Sunt zone cu producţii atât de legume, cât şi de pepeni sau cartofi, cu care suntem pe toate pieţele din România. Sunt convins că această iniţiativă va da rezultate bune, pentru că 5.000 de tineri vor avea posibilitatea de avea o instalaţie şi cu fotovoltaic, şi prin picurare, şi cu temperatură controlată, dar şi unde să îşi poată ţine producţia. Iar azi au venit aici legumicultori din toată zona care îşi doresc să îşi poată iriga cultura şi să o ţină într-un container până valorifică”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile.

Fermierii care l-au întâmpinat, la costum, pe Ministrul Agriculturii au avut doar cuvinte de laudă pentru programul pilot de irigare prin picurare: „Este un avantaj pentru noi, fermierii. Este un proiect economic. Un proiect foarte bun. Încurajez fermierii să aibă încredere. Ne-a redus foarte mult din cheltuieli, mai mult de jumătate. Nu mai consumăm așa multă apă, nu mai avem pagube. Este un proiect excepțional, trebuie să mergem pe încredere”, a spus Petrică Mogodeanu.

Politica