marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Sindicatele din Educație cer majorarea salariilor cu 25%. Guvernul rămâne la cardurile de 2.500 lei

Sindicatele din educație nu cedează nici după întâlnirea de joi seară de la guvern: greva și protestele continuă până când Guvernul va decide majorarea salariilor. Liderii sindicali au anunțat că au cerut „foarte clar” o majorarare salarială de 25% pentru toți angajații din sistemul de învățământ.

„Astăzi le-am înaintat poziţia noastră foarte clară: o creştere a salariilor cu 25% pentru toți angajații din învățământ. Sunt liberi să-şi facă calculele necesare şi, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat, ca garanţie, că salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare. Noi am făcut o prezentare a poziţiei noastre. Mai departe, ei rămân să analizeze şi să dea un răspuns”, a afirmat liderul Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor.

Executivul, însă, a decis să nu ofere creșteri de salariu pentru profesori în acest an, ci doar un bonus de 2.500 de lei, în două tranșe.  Doar salariile personalului nedidactic vor crește cu 9%.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, personalul nedidactic va primi două prime a câte 500 de lei, în iunie și octombrie.

„Decizia coaliției care va fi implementată mâine de Guvern vizează mărirea veniturilor personalului nedidactic din școli. E vorba de 55.000 de oameni cu o medie a creșterii veniturilor de circa 9%. Se vor adăuga două prime consecutive de câte 500 de lei în iunie și octombrie. Pentru alți 220.000 oameni – personalul didactic și auxialiar, în iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică de 1.000 de lei, în octombrie altă primă de 1.500 de lei. Formele care permit majorări de salarii s-au epuizat în actuala lege a salarizării”, a precizat joi seara purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, potrivit digi24.ro

Cărbunaru a spus că discuțiile inițiale care s-au purtat în cursul săptămânii trecute cu reprezentanții sindicatelor vizau majorarea veniturilor personalului nedidactic din anexa 8, la care se adăuga „nevoia evidentă de a trata cu prioritate situația debutanților din sistemul educațional, unde s-a discutat inițial de această formă de stimulare de premiere atât pentru dumnealor, cât și pentru cei care predau, care lucrează în zonele defavorizate cu un stimul în valoare de 1000 de lei”.

„Iată că am ajuns la extinderea acestor formule care vor purta această formă de premiere pentru cariera didactică, pentru întreg personalul didactic, 220.000 de oameni care vor primi în total 2.500 de lei. (…) Ca atare este evident necesar ca noile majorări așteptate pe bună dreptate de cei din sistemul educațional să intre în cadrul noii legi a salarizării, care va avea regim de urgență, va fi devansat față de termenul fixat în cadrul PNRR pentru finalul acestui an, decembrie anul curent, în 15 iulie urmând a fi prezentat public și lansat în dezbatere și în analiză pentru a găsi cele mai bune formule astfel încât cu prioritate cei care lucrează în educație să își regăsească statutul atât din perspectiva poziției în grilă, cât și din perspectivă financiară mult mai aproape de ceea ce cu toții ne dorim pentru societatea noastră”, a adăugat Cărbunaru.

Pentru vineri este programată o nouă întâlnire la guvern, de la care sindicatele așteaptă o decizie clară, conform liderilor sindicali.

Peste 10.000 de cadre didactice au protestat joi în centrul Capitalei, inițial în Piața Victoriei, de unde au mers în marș până la Parlament, în cea de a patra zi a grevei generale.

Din fața Guvernului, liderii sindicali au anunțat că resping oferta Executivului, pe care o consideră jignitoare, spunând că profesorii nu au nevoie de vouchere, ci de salarii decente, astfel că greva generală continuă, la fel și protestele în stradă. Ei vorbesc și despre pericolul modificării calendarului examenelor naționale.

Foto: Facebook/Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

Politica