A 9-a ediție a Festivalului ,,Zilele Mihai Viteazul” a avut loc în acest weekend la Craiova. De la costume medievale, la lupte și arme și până la jonglerii cu foc, evenimentul a atras sute de craioveni în centrul orașului și în Parcul Romanescu.
Festivalul ,,Zilele Mihai Viteazul” s-a dovedit a fi un succes, în ciuda vremii care s-a arătat mai nehotărâtă decât organizatorii. Anul acesta, aproximativ 200 de persoane au fost implicate în organizarea festivalului. Diferența față de anii trecuți, potrivit managerului Casei De Cultură Traian Demetrescu (CCTD), Laurențiu Tudor, a fost reprezentată de locație. Majoritatea evenimentelor s-au întâmplat în Parcul Nicolae Romanescu.
„A fost deja a 9-a ediție a festivalului Mihai Viteazul. Neconsecutivă, pentru că au fost cei doi ani de pandemie. În fiecare an încercăm să vedem cum putem să evoluăm din perspectiva numărului de asociații și al participanților, dar și al evenimentelor. În total, aproximativ 200 de oameni au fost implicați în acest festival. Un lucru bun este că ediția de anul acesta s-a desfășurat, în mare, în Parcul Romanescu.Am avut și parada din centru, dar celelalte activități s-au întâmplat în parc”, a spus managerul CCTD, Laurențiu Tudor.
Oamenii prezenți la eveniment s-au arătat interesați și spun că așteptau revenirea festivalului, încă de anul trecut.
„Am fost și anul trecut și dacă ne-am întors este clar că ne-a plăcut. Și pentru cel mic, dar și pentru noi. Mai vedem și noi istorie pe stradă, mai învățăm ceva și mai ieșim din cotidian. Felicităm organizatorii pentru acest festival și dorim să vedem mai des”, a spus un craiovean venit împreună cu familia la parada medievală.
Festivalul a început vineri cu o paradă a costumelor medievale. De la orele 20, craiovenii s-au putut bucura de costume, dar și de arme sau călăreți. Finalul serii a adus jonglerii cu foc, desfășurate în fața a sute de oameni.
Evenimentul a continuat sâmbătă cu spectacole de dans, animație stradală, dar și ateliere de dans medieval și muzică arhaică. Asociații culturale precum Hocus Pocus din Sibiu, Grupul Zânele Silvane, sau Compania Ursului Brun, i-au așteptat în Parcul Nicolae Romanescu atât pe cei mici, cât și pe ce mari.
Duminică, festivalul a continuat tot cu ateliere de dans, demonstrații de tir cu arcul, dar și ateliere de olărit, picioroange și spectacole de dans medieval. Alte asociații au fost, deasemenea, prezente în parcul Nicolae Romanescu, printre acestea regăsindu-se nume precum Les Blancs Manteaux, Asociația Ignis Vultus, sau Ordinul Cavalerilor din Mediaș.