miercuri, decembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Mii de dascăli refuză să intre la ore

Cei mai mulți dintre angajații din învățământul preuniversitar din județul Dolj intră luni în grevă generală. Grevă va fi și în facultăți, însă de avertisment.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj, din aproape 9.000 de angajați din unitățile învățământ din județ, aproximativ 6.500 au anunțat că intră luni în grevă generală. 4.000 dintre ei sunt cadre didactice. Elevilor lor li s-a transmis că ar fi de preferat să stea acasă. Copiii care vor merge totuși la școală nu vor fi lăsați nesupravegheați.

„Conducerea Inspectoratului Școlar a avut o întâlnire cu directorii unităților de învățământ și li s-a transmis că situația trebuie foarte bine gestionată la nivelul fiecărei unități de învățământ. Este foarte important să se asigure supravegherea elevilor care vor merge la școală. În situația în care educatorul sau învățătorul nu intră în grevă, copiii vin la școală. Personalul didactic prezent în școală va asigura supravegherea elevilor pe tot parcursul zilei. Până vineri anunțaseră participarea la grevă aproximativ 6.500 de angajați ai unităților de învățământ, dintr-un total de 8.900. 4.000 sunt cadre didactice. Însă trebuie precizat că situația este într-o dinamică continuă”, a declarat Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt al ISJ Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aceasta pentru că sunt cadre didactice care nu au luat încă o decizie clară cu privire la ce vor face luni.

Nicoleta Lițoiu a mai precizat că Inspectoratul Școlar nu a cerut liste nominale ale persoanelor care intră în grevă ci doar date numerice.Grevă va fi luni și la Universitatea din Craiova, însă nu una generală, ci de avertisment.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.De asemenea, sindicaliştii mai solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Politica