luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

190 ani de „Cuza”, cu ambasadorul Chinei. Competiția dintre Vasilescu și Vasile

Colegiul Național ,,Elena Cuza” Craiova a sărbătorit în această săptămână 190 de ani de existență. Evenimentul, desfășurat pe parcursul a 3 zile, s-a încheiat vineri, în amfiteatrul colegiului. La manifestare au participat atât aleșii orașului, precum și un oaspete de seamă: Ambasadorul Chinei în România, Han Chunlin.

În prezența unui public care a umplut amfiteatrul, instituția de învățământ craiovean și-a încheiat vineri manifestările care au sărbătorit împlinirea a 190 de ani de existență a Colegiului Național ,,Elena Cuza”. Foști profesori, absolvenți, dar și mai mari ai orașului s-au adunat vineri, de la ora 11, pentru a marca aproape două secole de la înființarea școlii.

În centrul atenției s-a aflat ambasadorul Chinei în România, Han Chunlin. Reprezentantul țării din orient a ținut să felicite colegiul pentru înființarea clasei de limba chineză, clasă înființată de mai bine de 10 ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Doresc să adresez cele mai sincere felicitări profesorilor, elevilor și absolvenților Colegiului Elena Cuza. Acest colegiu a trecut prin 190 de ani și a format un număr mare de talente pentru construirea României. Știu că mulți dintre invitați sunt abvsolvenți remarcabili ai acestui colegiu. Acest colegiu este un pod de legătură între poporul chinez și cel român. De la înființare, clasa de limba chineză este dedicată limbii chineze și prezentării istoriei culturii chineze. În prezent clasa predă limba chineză la peste 300 de elevi din cadrul colegiului, organizează diferite activități culturale, astfel încât elevii să poată experimenta cultura chineză și să cunoască și să înțeleagă China„, a spus ambasadorul Chinei în România, Han Chunlin.

La eveniment a fost prezent și fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu. Absolvent al Colegiului Elena Cuza, acesta a ținut să amintească un moment remarcabil trăit în anii de liceu, la Craiova.

Am fost prezentat ca fiind o bibliotecă. Nici pe departe nu sunt o blibliotecă. Mi-a plăcut să mă joc în bibliotecă. Biblioteca de la Elena Cuza a fost parte din această joacă, pentru că frumusețea și calmul din anii de liceu, pleacă din relaxarea pe care am avut-o aici vreme de 4 ani. Eram aici atunci când liceul făcea 150 de ani. Atunci a apărut o revistă, iar primele mele rânduri publicate vreodată au fost scrise acolo„, a spus istoricul și fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu.

Competiția dintre aleșii urbei

Din partea aleșilor locali, de la eveniment nu puteau să lipsească edilul orașului și președintele Consiliului Județean, cel din urmă vorbind pentru prima oară despre o „competiție” care a existat, în trecut, între cei doi.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, absolvent al Coelgiului ,,Frații Buzești”, a vorbit la superlativ despre colegiul ,,Elena Cuza”, dar și despre competiția dintre cele două școli, competiție care exista încă de pe atunci.

Eu am absolvit Colegiul Național Frații Buzești. Două lucruri mi-au fost insuflate de cadrele didactice în clasa a 9-a. Primul a fost acela că suntem la Frații Buzești și trebuie să fim numărul 1. A doua a fost că suntem într-o competiție cu Colegiul Național Elena Cuza. Din această tradiție a ieșit cea mai benefică competiție pentru învățământul din județul Dolj„, a spus Comsin Vasile, președintele CJ Dolj.

De cealaltă parte, primarul orașului, Olguța Vasilescu, absolventă a Colegiului Elena Cuza, a amintit la rândul său despre competiția existentă întotdeauna între școala din care a făcut parte și școala absolvită de președintele CJ.

De când am absolvit acest liceu, se numea pe atunci Liceul de Istorie și Filologie, nu cred că am ratat în niciun an aniversarea liceului. Indiferent că eram elevă, sau studentă care a predat aici. După, am intrat în presă și veneam la fiecare festivitate. Și apoi, ca om politic, în fiecare an. Când intru aici am același vibe, aceeași atitudine. Mă bucur că s-au făcut atâtea investiții în acești ani, dar și că ați păstrat aceași competiții cu celelalte colegii, Carol I și Frații Buzești. Și pe vremea noastră era aceeași competiție”, a spus Olguța Vasilescu, edilul orașului Craiova.

Nu în ultimul rând, directorul insituției de învățământ, Liviu Cotfasă, a amintit investițiile făcute în școală, dar și cele care vor urma în viitorul apropiat.

În anii 2008-2010 a fost primul proiect de amploare la Elena Cuza. Un proiect de 2 milioane de euro prin care s-a reabilitat complet partea din spate a școlii, internatul, cantina, sala de festivități. Un alt proiect finalizat anul acesta în valoare de 700 mii euro a fost pentru dotarea splilor de clasă. Tocmai am fost anunțați că am mai câștigat un proiect pentru dotarea cu laboratoare inteligente, astfel încât cel anul viitor vom avea și un laborator de robotică, și unul lingvistic. Proiectul aprobat va fi în valoare de 120 mii euro”, a spus directorul insituției de învățământ, Liviu Cotfasă.

Coelgiul a fost înființat în 1833, ca pension de fete al lui lui Lazaro – Otetelişanu. Urmează Unirea de la 1859, iar Pensionul merge mai departe, în 1860 intrând în îngrijirea statului. În 1883, se schimbă, încă o dată, denumirea, în „Institut pedagogic de fete” – „datorită scopului urmărit de autoritatea şcolară de a crea absolvente care să devină institutoare”. După 1891, i se adaugă „institutului şi o şcoală de aplicaţie (şcoala primară) care funcţiona pe lângă aceasta pe baza unei programe speciale în virtutea ordinelor ministeriale din acest an”. Din 1959, până în 1966 va fiinţa ca Şcoala Medie nr.3, fiind o şcoală mixtă (băieţi şi fete). Din 1966, timp de zece ani, va funcţiona ca „Liceul nr.3”, iar până în 1989 va fi „Liceul de Filologie – Istorie”. Din 1998, este titulatura prezentă – Colegiul Naţional „Elena Cuza”.

Politica