sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Ciclonul care devastat mai multe regiuni din Italia vine spre România

Ciclonul care devastat mai multe regiuni din Italia se îndreaptă spre estul Europei și va afecta și România, unde sunt așteptate până la finalul acestei luni ploi torențiale și chiar și căderi de grindină, fenomene care vor fi accentuate de temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a declarat directorul ANM Elena Mateescu la Digi24.

„(Ciclonul n.r.) se va deplasa până în zona de est, sud-est a Europei (…) și cu siguranță rămân de interes și zonele din partea de sud, sud-est și est până săptămâna viitoare. Dar până săptămâna viitoare, și pe parcursul nopții și chiar și mâine vor mai rămâne de interes, sub influența acestui ciclon zone din Oltenia, Banat, Crișana și Maramureș pentru că el încă își mai produce efecte având în vedere încărcarea cu umezeală”, a spus Elena Mateescu. Potrivit acesteia, nu sunt excuse căderi de grindină în perioada următoare.

„Cu siguranță, noi, aflându-ne totuși la periferia estică a acestui sistem frontal am avut cantități importante de precipitații, în special în zona sud-vestică a țării, acolo unde a fost în vigoare avertizarea meteorologică de cod galben. Valorile cantităților de precipitații, prin acumulare, au depășit chiar și la nivel local 30-40 de litri pe metru pătrat. Însă instabilitatea va fi de interes și în următoarea perioadă, pentru că vorbim în continuare de posibilitatea să consemnăm averse torențiale însoțite de descărcări electrice, izolat căderi de grindină, pentru că la acest sfârșit de săptămână cresc și temperaturile, ne vom apropia din nou de 28 de grade Celsius și chiar și vineri și sâmbătă, inclusiv în Capitală, la o maximă de 27-28 de grade, fapt care aduce fenomene specifice instabilității și vom vorbi de averse cu caracter torențial”, a spus Elena Mateescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit directorului ANM, vremea va rămâne instabilă până la finalul lunii mai, care este, oricum, cea mai ploioasă lună a primăverii.

„Chiar și în debutul săptămânii viitoare, până la sfârșitul primăverii (…) la nivelul Europei incluzând și România, fenomenele de instabilitate vor fi de interes (…) pentru că ne așteptăm ca și săptămâna viitoare să înregistrăm la nivelul acesteia, în intervalul 22 – 29 mai, valori ale precipitațiilor peste medie, în special în sud, sud-est și est”.

Directorul ANM spune că meteorologii vor monitoriza atent situația și vor emite avertizări după caz. „Nu trebuie să excludem emiterea niciunei avertizări meteorologice generale; cod galben, portocaliu sau chiar roșu, dar mai ales atenționările specifice de tip nowcasting, specifice, de fapt, acestor tipuri de fenomene de instabilitate atmosferică datorate pe intervale scurte de timp acestor cantități însemnate de precipitații”.

Directorul ANM spune că România nu va fi afectată de rafale de vânt de 120 de kilometri pe oră, ca în Italia, dar vântul va sufla totuși cu putere încă de miercuri noapte. „Ne așteptăm chiar și în această noapte și mâine la intensificări ale vântului, mai ales pe crestele montane, cu peste 70 – 90 de kilometri pe oră, dar în același timp și în zonele mai joase de relief, chiar la acest moment, cu viteze de 40 – 50 de kilometri pe oră”.

Nouă persoane au murit și alte mii au fost evacuate din casele lor, în timp ce ploile torenţiale au lovit regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei, scrie hotnews.ro

În 36 de ore a plouat pentru șase luni, în timp ce pământul nu mai absoarbe nimic pentru că vine după săptămâni și luni de secetă, a spus președintele regiunii Emilia-Romagna, Stefano Bonaccini, care a adăugat că aproape 400 de drumuri sunt fie distruse, fie inutilizabile, iar în multe locuri electricitatea, apa și telefoanele nu sunt funcționale, potrivit La Repubblica.

Totodată, alerta roșie de inundații, emisă de agenția regională de securitate teritorială și protecție civilă, a fost confirmată pentru zona Modena – oraș din regiune – și pentru joi, 18 mai, în ciuda faptului că nu mai sunt așteptat precipitații.

Ravenna, renumit pentru siturile sale bizantine, a fost grav afectat. Reprezentantul local al Ministerului de Interne a spus că aproximativ 14.000 de persoane vor trebui evacuate din zonă cât mai curând posibil.

Autoritățile au declarat că inundațiile au lovit 37 de orașe și comunități și au fost înregistrate aproximativ 120 de alunecări de teren. Cel puțin un pod, în apropierea orașului Bologna, s-a prăbușit, unele drumuri au fost compromise de inundații și multe servicii feroviare au fost suspendate.

Politica