CJ Dolj, parteneriat cu principalele regiuni din Europa Centrală și de Est

Nica Alexandru
3 Min Read

Consiliul Județean (CJ) Dolj va face parte dintr-un parteneriat conceput pentru a asigura dezvoltarea și buna colaborare dintre administrațiile locale ale celor 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră. Acest lucru vine în urma aderării la Rețeaua Economică a Regiunilor celor Trei Mări, aderare care a avut loc în anul 2021.

Președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, se află în aceste zile Lublin, în Polonia, pentru a participa la Congresul Economic al Autorităților Locale, din cadrul Inițiativei celor Trei Mări. Cosmin Vasile a explicat care sunt domeniile care vor beneficia de dezvoltare în urma acestei cooperări.

„Mă aflu în aceste zile la Lublin, în Polonia, pentru a participa la Congresul Economic al Autorităților Locale, din cadrul Inițiativei celor Trei Mări. S-au deschis lucrările congresului, în prezența președintelui Poloniei, Andrzej Duda, și a înalților diplomați ai țărilor care fac parte din această rețea. Județul Dolj aderă la Rețeaua Economică a Regiunilor celor Trei Mări, după ce, în iulie 2021, am semnat Declarația de la Lublin, privind necesitatea creării acestei rețele. Vom face parte dintr-un parteneriat conceput pentru a asigura dezvoltarea și buna colaborare dintre administrațiile locale ale celor 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră. Obiectivul nostru este acela de a dezvolta cooperarea transfrontalieră în domenii-cheie: infrastructură, digitalizare, inovație, antreprenoriat, turism, artă și cultură”, a transmis președintele CJ, Cosmin Vasile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aderarea UAT Dolj la constituirea Rețelei Economice a Regiunilor celor Trei Mări s-a realizat în anul 2021. Rețeaua a luat naștere la Lublin, în Polonia și are 15 membri fondatori, printre care 5 județe din România, între care se află și Dolj-ul. Printre obiectivele rețelei se regăsesc reducerea decalajului de infrastructură între Europa Centrală și de Est față de vestul continentului, dar și absorbția mai eficientă de fonduri europene.

„Obiectivul Rețelei și al acestui Acord este cooperarea în parteneriat în domeniul dezvoltării
durabile și responsabile a regiunilor țărilor din Inițiativa celor Trei Mări, în special: dezvoltarea,
facilitarea și promovarea cooperării transfrontaliere și internaționale pentru a consolida coeziunea
economică și socială a zonei de operare a Rețelei în țările din Inițiativa celor Trei Mări.

Cooperare prevede, printre altele, reducerea decalajului de infrastructură în Europa Centrală și de Est în raport cu Europa de Vest; dezvoltarea cooperării interregionale ca o componentă de guvernare locală a Inițiativei celor Trei Mări; asigurarea unui impuls de dezvoltare pentru administrațiile locale și regionale prin cooperare și construirea de legături durabile în domeniul infrastructurii, transportului, digitalizării și
inovației; crearea de instrumente pentru o utilizare mai eficientă a fondurilor europene, a fondurilor
naționale și a Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări; sprijinirea antreprenoriatului, în special prin stimularea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii și a comerțului internațional”, potrivit unui proiect al CJ Dolj.

Share This Article