Spitalul Orășenesc Novaci se află în pragul falimentului cu datorii de peste 700.000 de lei, în general, către furnizorii de medicamente și energia electrică.
Problemele financiare au apărut, susține conducerea Spitalului Orășenesc Novaci, după ce s-a încheiat un nou contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Gorj. Emil Grigore, managerul unității medicale, susține că pe primul trimestru al acestui an s-au realizat servicii medicale suplimentare de 450.000 de lei pe care CAS Gorj refuză să-i deconteze, potrivit adevarul.ro.
„Pe primul trimestru noi am depășit valoarea contractului cu suma de peste 450.000 de lei și CAS Gorj nu ne-a decontat aceste servicii. De obicei, până acum, la trei luni sau șase luni, se trăgea linie și se stabilea dacă acești indicatori au fost realizați. Acum nu am mai primit nimic. De la sfârșitul lunii martie au aplicat un nou sistem: dacă pe data ale 20 ale lunii considerăm că am făcut indicatorii din contract, trebuie să facem o listă de așteptare cu bolnavii care urmează să se interneze în următoarea perioadă până la sfârșitul lunii ca să facă un act adițional pentru a se mări valoarea.
Sunt secții, cum ar fi de recuperare medicală și cronici, unde se poate cunoaște ce listă de așteptare este, dar pe Medicină Internă, Ginecologie, Chirurgie, Pediatrie sau Neurologie nu putem să știm ce cazuri vin. Nu mi se pare normal acest sistem. De unde să știu eu numele bolnavilor care vin să se interneze?“.
Datorii de peste 700.000 de lei
Managerul Spitalului Orășenesc Novaci susține că peste 190 de pacienți au beneficiat de servicii medicale în plus față de contractul cu CAS Gorj. Acesta spune că s-au depus memorii pentru a se deconta acești bani, dar fără rezultat.
Emil Grigore a precizat că nivelul restanțelor pe care spitalul le înregistrează se ridică la peste 700.000 de lei: „S-au scumpit toate, de la curent și până la medicamente. Avem niște restanțe la care suntem nevoiți să plătim dobânzi. Avem în momentul de față, în sumă de 700.000-800.000 de lei. Cele mai mari datorii le avem la energie electrică și medicamente. Nu am primit preaviz de deconectare pentru că am făcut o eșalonare prin care să plătim în rate, iar pentru medicament am mai mărit numărul de zile de decontat de la 30 la 60 de zile.
Dacă am fi finanțați corect pe numărul de bolnavi pe care-i tratăm în spital, nu ar mai fi probleme. Să vedem pe mai și iunie cum ne vom descurca“.