Superstițiile ne influențează în foarte multe decizii de zi cu zi, cu toate că poate, uneori, nici nu ne dăm seama că luăm hotărâri în baza acestora. Înainte să te grăbești să ne contrazici, o să dăm un exemplu cât se poate de simplu: de câte ori ai refuzat să te întorci din drum, cu toate că poate aveai nevoie să iei ceva ce ai uitat, dar ai preferat să renunți la idee, mânat de faptul că s-ar putea „să-ți meargă prost”? Este cel mai la îndemână lucru care dovedește că la nivel subconștient lucrurile arată cam așa – suntem ființe raționale, dar luăm decizii mânate de elemente iraționale.
Lucrurile nu stau cu nimic diferit nici în cazul jocurilor de noroc, astfel că uneori căutăm explicații mistice sau magice pentru a ne ajuta în jocurile noastre. Astfel de credințe sunt asumate social, cultural fără să aibă vreun temei științific, dar funcționează pe baza unor semne prevestitoare și pot fi fie de noroc, fie de ghinion și care pot fi valabile și lacasino online.
De-a lungul timpului s-a dovedit că unele credințe sunt capabile să stimuleze o mentalitate pozitivă, însă, cu toate acestea, încrederea în meritele obiectelor și a ritualurilor poate duce la decizii absurde, cum ar fi să te bazezi pe noroc și soartă, mai degrabă decât să te bazezi pe o logică solidă. De cele mai multe ori acestea se aplică atunci când jucătorii se confruntă cu presiune și incertitudine și se apelează la ritualuri și rutine familiare pentru a avea un sentiment de control. Însă, nu toți gândesc și practică la fel, pentru că deși unele superstiții de cazino sunt bazate pe fapte, în timp ce altele sunt pur mituri, există la fel de bine jucători care trăiesc după acestea, în timp ce alții cred că este o prostie. Despre cele mai comune dintre acestea, mai jos.
Ce sunt superstițiile?
Ce este important de reținut pentru început este faptul că există diferite superstiții, care deși seamănă sunt variate în funcție de origini și culturi. La fel de bine, unele sunt luate cât se poate de în serios, în timp ce altele sunt considerate banale până la fi luate în derâdere – dar din nou, asta depinde de fiecare persoană în parte. În principiu, superstițiile, dacă ar fi să fie definite cât mai simplu, sunt fenomene globale vechi, credințe primitive ce au la bază rămășițe ale magiei și farmecelor, în spirite fie bune, fie rele, în forțe supranaturale. Cumva, acestea lasă iluzia că se poate exercita control asupra aspectelor imprevizibile ale unei situații și că pot ajuta la rezolvarea incertitudinilor.
Cu toate că acțiunile asociate cu superstițiile pot ameliora anxietatea la unii oameni, acestea pot deveni și un obicei sănătos, motiv pentru care se recomandă să nu ne preocupăm prea mult pentru noroc sau ghinion, deoarece totul ar putea fi foarte bine să fie doar un truc al minții noastre și nimic altceva mai mult.
Superstiții de cazino ce pot aduce ghinion
Mânați de ideea de a ne crea noroc suplimentar prin orice mijloace, mai ales la gambling și gaming, unii dintre noi apelăm, așa cum am stabilit deja, și la superstiții. Printre cele mai comune întâlnite astfel de idei se numără următoarele – dacă tu crezi în ele, ai putea la fel de bine să le dai o șansă și să le încerci:
- numărul 13 este rareori ales ca număr de pariori pentru nimic prin asocierea cu el;
- încrucișarea picioarelor este considerat un mod de a atrage ghinionul cred unele persoane;
- număratul banilor chiar la masa unde faci pariurile este catalogat drept un mod de a atrage pierderile;
- unele persoane cred că dacă intri pe intrarea principală a unui cazino ai putea intra în contact cu cei care pleacă și care deja au pierdut bani, iar asta ar putea atrage energii negative;
- dacă ai mâncărimi în palmă, atunci asta ar putea fi semn că urmează să pierzi bani;
- dacă împrumuți bani altui jucător asta ar putea fi drept considerat o ispitire a sorții și că nu ar trebui să faci asta fără să te aștepți să și pierzi;
- un act considerat că lipsă de respect este încadrat și pe lista de ghinioane: să fluieri.
Superstitii care pot aduce noroc
Așa cum există superstiții care pot aduce pierderi, la fel de bine unele persoane se bazează pe obiceiuri care cred că se pot dovedi fericite. Printre cele mai comune astfel de obiceiuri, aducătoare de noroc, se numără:
- culoare roșie este considerată una cu beneficii, iar acesta este preferată ca talisman la bijuterii sau haine pentru a atrage lucruri pozitive;
- încrucișarea degetelor este o superstiție veche și este una cât se poate de populară în rândul jucătorilor care vor să câștige;
- cifra șapte este considerată a fi una norocoasă, iar numărul 13 este la cealaltă extremă, însă depinde și pe cine întrebi căci răspunsurile te-ar putea surprinde;
- să sufli în zar este un obicei care s-a popularizat în randul pariorilor;
- diverse talismane pot atrage norocul: trifoi cu patru foi, potcoavă, coșar etc.
Concluzie
Că unele lucruri funcționează pentru anumite persoane și altele nu, deja am stabilit, La fel de bine este cert că dacă nouă ni s-a dovedit că este benefic să acționăm într-un mod, vom vrea să repetăm acel lucru pentru a ne bucura de aceleași efecte. Cam așa stau și lucrurile cu superstițiile, astfel că dacă observăm că un anumit obicei ne aduce noroc sau ghinion, vom vrea să îl repetăm sau evităm, după caz. Cert este că fiecare dintre noi știm cel mai bine ce ni se potrivește. De reținut că ritualurile variază în funcție de culturi, medii etnice și grupe de vârsta, iar în timp ce unele au o bază, majoritatea doar condimenteaza lucrurile și adaugă multă distracție jocurilor de noroc. Iar asta ar trebui să fie prima ta prioritatea și singurul obiectiv: cum faci ca totul să merite în final? Începe prin nu a lua totul prea în serios.