Cel mai important eveniment pentru monarhia britanică din ultimii 70 de ani se desfășoară astăzi când Regele Charles al III-lea este încoronat alături de regina consoartă, Camilla. O ceremonie fastuoasă care bate câteva recorduri și care a scos pe străzile Londrei mari mulțimi de oameni.
Manifestările pregătite pentru ziua încoronării sunt cele mai scumpe din istoria monarhiei britanice pentru un astfel de eveniment, fiind estimate la 100 de milioane de lire sterline, dublu față de încoronarea Reginei Elisabeta a II-a. De asemenea, Charles și Camilla sunt cuplul regal cel mai în vârstă care este încoronat, el având 74 de ani, ea 75 de ani.
Vor fi și câteva premiere. Grecii ortodocşi vor cânta pentru prima dată la o încoronare în semn de omagiu adus tatălui lui Charles al III-lea, prinţul Philip, care a încetat din viaţă în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani. Special pentru această ocazie a fost creat Byzantine Chant Ensemble, condus de Alexander Lingas, profesor de muzică ortodoxă. „The Ascension Choir” va fi, de asemenea, primul cor gospel care va cânta la o încoronare, un semn al dorinţei de modernitate a noului rege, scrie hotnews.ro
Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea are loc la Westminster Abbey, Londra, şi va fi condusă de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby. În cadrul ceremoniei, Majestatea Sa Regele Charles al III-lea este încoronat alături de Regina Consoartă, Camilla. Charles al III-lea va fi al 40-lea monarh încoronat la Westminster Abbey din 1066.
Charles și Camilla vor ajunge la Westminster Abbey în procesiunea de la Palatul Buckingham, cunoscută sub numele de „Procesiunea Regelui”. Această primă procesiune va începe ora 10.20, ora Londrei.
Ei vor călători cu Trăsura de stat a Jubileului de Diamant (Diamond Jubilee State Coach), trasă de şase cai Windsor Grey.”Procesiunea Regelui” include străbaterea The Mall, prin Admiralty Arch, apoi îndreptarea spre sud către statuia Regelui Carol 1 din Trafalgar Square şi spre Whitehall. Procesiunea continuă pe Whitehall şi de-a lungul laturilor de est şi de sud ale Pieţei Parlamentului, ajungând la Westminster Abbey.
Ceremonia religioasă de încoronare de la Westminster Abbey începe la ora 11:00, ora 13.00 ora României.
Westminster Abbey a găzduit aproape toate încoronările, începând din 1066, când, în ziua de Crăciun, a urcat pe tronul Angliei William Cuceritorul. Aici au avut loc 38 de ceremonii de încoronare, fiind încoronaţi 39 de monarhi. Regele Charles al III-lea devine al 40-lea monarh încoronat aici, la 6 mai 2023.
După ceremonia religioasă de încoronare, Regele Charles și Regina Camilla se vor întoarce la Palatul Buckingham într-o procesiune ceremonială mai mare, cunoscută sub numele de „Procesiunea Încoronării”, la care se vor alătura şi alţi membri ai Familiei Regale. Ei vor călători în trăsura Gold State Coach, trasă de opt cai Windsor Grey. Trăsura, folosită ultima dată la Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a, în iunie 2022, a fost comandată în 1760 şi a fost folosită pentru prima dată de regele George al III-lea, pentru a călători la deschiderea Parlamentului în 1762. Trăsura a fost folosită la fiecare încoronare de la cea a lui William al IV-lea, în 1831.
La întoarcerea la Buckingham Palace, vor fi întâmpinaţi cu onoruri din partea Forţelor Armate ale Regatului Unit şi Commonwealth-ului. Onorurile vor fi urmate de trei ovaţii din partea reprezentanţilor serviciului reunit, în semn de omagiu al Forţelor Armate la parada Regelui şi Reginei Consoarte, în ziua încoronării.
La Palatul Buckingham, regele şi regina consoartă, însoţiţi de membrii familiei regale, vor apărea la balcon pentru a încheia evenimentele ceremoniale ale zilei.
Încoronările au rămas aproape aceleași de sute de ani. Ceremonia britanică este singurul eveniment de acest tip rămas în Europa.
Cu toate acestea, este probabil ca ceremonia de încoronare a lui Charles al III-lea să fie mai scurtă și mai mică decât încoronarea reginei Elisabeta a II-a din 1953, cu o gamă mai largă de religii reprezentate.
Regina Elisabeta a II-a a parcurs atât drumul spre Westminster Abbey cât şi pe cel de întoarcere la Palatul Buckingham cu trăsura decorată cu aur, însă lipsită de confort, „Gold State Coach”, cu o vechime de 260 de ani.
Charles şi Camilla nu vor utiliza decât pe drumul de întoarcere tradiţionala trăsură.
În timpul deplasării spre Westminster Abbey, ei au optat pentru trăsura modernă „Diamond Jubilee State Coach”, dotată cu amortizoare şi aer condiţionat.
De asemenea, Charles şi Camilla vor parcurge un traseu dus-întors mult mai scurt (doi kilometri) comparativ cu cel de peste şapte kilometri al reginei Elisabeta a II-a, care a necesitat două ore.
Comparativ cu cei 29.000 de membri ai forţelor armate prezenţi în 1953, procesiunea de întoarcere la Palatul Buckingham va fi mai puţin impunătoare.
Aproape 4.000 de soldaţi, inclusiv muzicieni, vor însoţi cuplul regal.
Prințul William și Catherine, prințul și prințesa de Wales, vor participa la ceremoniile de la Londra, la fel ca doi dintre frații regelui, Anne, Prințesa Regală, și Edward, Ducele de Edinburgh. După multe speculații, Prințul Harry a confirmat că va participa, dar soția sa Meghan nu. Încoronarea coincide cu a patra aniversare a fiului cuplului, Prințul Archie.
La ceremoniile de la Londra vor participa, de asemenea, reprezentanți ai caselor regale, șefi de stat și de guvern din întreaga lume. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, nu va fi prezent, în schimb soția sa, Jill, va participa la eveniment. La fel și președintele Franței Emmanuel Macron.
În premieră, preşedintele Republicii Irlanda, Michael D. Higgins, va fi prezent la încoronarea monarhului britanic. Dar încă şi mai semnificativă este prezenţa la încoronare a vicepreşedintei partidului Sinn Fein, Michelle O’Neill, care va participa în calitate de lider al formaţiunii republicane în provincia britanică Irlanda de Nord şi ministru principal ales al guvernului autonom, care însă este în continuare suspendat de mai mult de un an.
Din partea României, la Londra, vor fi prezenți președintele Klaus Iohannis și soția sa, precum și Majestatea Sa, Margareta, și Principele Radu.
Foto:Facebook/The Royalists
09:09 • SPORTLa 21 de ani, una dintre marile speranțe americane s-a retras temporar din circuitul WTA09:05 • ACTUALITATEStră-stră-străbunica Regelui Charles este din Transilvania. Povestea mai puțin știută a Claudiei Rhedey08:50 • Ultima știre – 11:42LIVE Război în Ucraina, ziua 437: Ucrainenii nu cred că trupele Wagner se vor retrage din Bahmut / Maia Sandu: Suntem în siguranță doar datorită Ucrainei / Zeci de evenimente de Ziua Victoriei, anuate în Rusia08:48 • Pariuri – Powered by SUPERBETSerie A: Roma vs Inter – Miză uriaşă în derby-ul de pe Olimpico08:47 • SPORTRomânia are un nou campion mondial la box profesionist08:46 •Panorama.roCare este averea Regelui Charles și a familiei sa