miercuri, decembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Fără impozit pentru angajații din IT care lucrează la stat și în privat: Un nou ordin cu clarificări și modificări

Ordinul care prevede scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor pentru angajaţii care desfăşoară activităţi al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209) a fost publicat în Monitorul Oficial, transmite News.ro. 

De prevederile prezentului Ordin beneficiază în mod egal atât angajaţii din instituţiile publice, cât şi cei din privat, mai arată comunicatul de presă al MCID. 

Conform sursei citate, Ordinul aduce o serie de schimbări importante care vizează angajaţii din domeniul IT din instituţiile publice. Enumerăm câteva dintre aspectele relevante ale acestui ordin şi cum vor contribui ele la transformarea digitală a României: 

Policlinica Buna Vestire Craiova

„1. Scutirea de impozit pe venit: O veste bună pentru angajaţii din domeniul IT care lucrează în instituţiile publice! Noul ordin clarifică faptul că aceştia vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor. Această măsură are scopul de a atrage şi menţine specialiştii în domeniul TIC în administraţia publică, accelerând procesul de digitalizare al ţării. 

2. Au fost extinse domeniile de activitate ale compartimentelor din care trebuie să fie postul: postul poate face parte dintr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel puţin unul dintre următoarele domenii, evidenţiat în organigrama sau în afara organigramei angajatorului: tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, inteligenţă artificială şi tehnologii digitale emergente, administrare fiscală în format electronic, baze de date, servicii de e-guvernare şi transformare digitală;

3. Este aplicabil şi angajaţilor din afara organigramei.

4. Aplicabilitatea ordinului în instituţiile publice locale: Ordinul se aplică şi personalului angajat din instituţiile publice locale, în acord cu definiţia prevăzută în Legea nr. 273/2006. Acest lucru elimină neclarităţile legate de aplicarea prevederilor în cadrul administraţiei publice locale.

5. Durata aplicării scutirii: Scutirea de impozit se aplică pe întreaga perioadă în care angajatul desfăşoară efectiv activitatea de creare de programe pentru calculator. Acest lucru este stabilit prin act administrativ al conducătorului instituţiei publice.

6. Scutirea este aplicată pentru întreaga durată a lunii, indiferent de durata efectivă de muncă: Dacă angajatul lucrează doar o parte dintr-o lună la crearea de programe pentru calculator, scutirea de impozit pe venit pentru salariile angajaţilor menţionaţi la articolul 2 alineatul (1) se aplică pentru tot salariul primit în acea lună. Simplu spus, chiar dacă lucrează mai puţin, angajaţii se bucură de scutirea de impozit pe venit pentru întregul salariu din luna respectivă.

7. Evidenţierea activităţilor angajaţilor: Noul ordin impune evidenţierea distinctă a activităţilor angajaţilor care beneficiază de scutirea de impozit. Această evidenţiere se realizează lunar, pe perioada în care se desfăşoară efectiv activitatea de creare de programe pentru calculator, şi se stabileşte prin act administrativ al conducătorului instituţiei publice.

8. Excepţii pentru angajaţii din instituţiile publice: Ordinul recunoaşte faptul că activitatea de creare de programe de calculator poate fi stabilită/prevăzută în orice alt act juridic care stabileşte atribuţiile de serviciu ale angajatului, nu doar în fişa postului.

9. Evaluarea periodică a angajaţilor: Noul ordin prevede evaluarea periodică a angajaţilor din domeniul IT pentru a verifica îndeplinirea criteriilor de scutire de impozit. Această măsură menţine un nivel înalt de profesionalism şi asigură că angajaţii îşi îndeplinesc în mod corespunzător sarcinile legate de crearea de programe pentru calculator”. 

Noul ordin aduce clarificări şi modificări importante care vin în sprijinul angajaţilor din domeniul IT din instituţiile publice. Scutirea de impozit, aplicabilitatea la nivel local şi clarificarea noţiunii de durată a aplicării scutirii reprezintă puncte-cheie care contribuie la transformarea digitală a României şi la dezvoltarea profesională a specialiştilor, conchide sursa menţionată.

Specialiștii de la Banca Mondială recomandă guvernanților introducerea cotei progresive de impozitare, eliminarea scutirilor pentru IT-iști și construcții, introducerea unor beneficii fiscale pentru românii cu venituri mici, dar și creșterea impozitării microîntreprinderilor.

Foto: pixabay

Politica