Joi au debutat activitățile privind acordarea primului ajutor, desfășurate în baza protocolului de colaborare încheiat între Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Drobeta” al județului Mehedinți, Colegiul Național ,,Traian” și Fundația pentru SMURD.
Pompieri din cadrul Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților, împreună cu personal paramedical, specializat în acordarea primului ajutor medical calificat, au organizat prima sesiune de instruire în domeniul acordării primului ajutor de bază.
La deschiderea evenimentului, a fost prezent și prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Mehedinţi, domnul colonel Stanciu Cristian, care a transmis încurajări elevilor și i-a asigurat că vor avea parte de experiențe de învățare valoroase.
Din partea Fundației pentru SMURD a participat domnul Olteanu Adrian, care a mulțumit pentru această oportunitate și a menționat că, prin intermediul protocoalelor de colaborare, fundația își dorește să își atingă scopul de a introduce acordarea primului ajutor în programa școlară.
Acțiunile se desfășoară sub directa coordonare a formatorului în prim ajutor calificat, plt. adj. Grămescu Doru, care ocupă funcția de asistent coordonator SMURD în cadrul ISU Mehedinți, fiind și instructor al voluntarilor din cadrul Fundației pentru SMURD.
”Proiectul de colaborare se va desfășura până la sfârșitul anului școlar și are ca scop informarea și instruirea elevilor în acordarea primului ajutor de bază, atât prin partea teoretică, cât și prin partea practică”, spun reprezentanții ISU Mehedinți.
Elevii vor putea afla cum să recunoască o urgență medicală, cum să solicite ajutorul prin apelarea sistemului 112 și cum să aplice tehnici de prim ajutor: verificarea nivelului de conștiență, verificarea funcțiilor vitale, deschiderea căilor aeriene, efectuarea resuscitării cardio-pulmonare – RCP.
De asemenea, în cadrul activităților informativ-educative, acestora le vor fi prezentate reguli și măsuri de urmat în situația producerii unor situații de urgență. Din păcate, statisticile arată că 90% dintre români nu știu să acorde primul ajutor, astfel, ne bucură faptul că am găsit în Fundația pentru SMURD un partener care, prin sprijinirea acțiunilor de instruire a elevilor din județ, își va pune amprenta asupra întregii comunități.
În unele situații, în care fiecare secundă de întârziere poate fi fatală, o intervenție rapidă și corectă poate salva vieți până la sosirea ajutorului specializat.
Proiectul se va implementa în primă fază la Colegiul Național ”Traian”, unde a fost primit ca o noutate extraordinară, atât de către elevi, cât și de personalul didactic, urmând ca, ulterior, acesta să fie extins și la alte unități de învățământ din județ.