Cutia milei de la Mitropolia Olteniei, alimentată cu 500.000 lei

Jurnalul Olteniei
3 Min Read

Așa cum vă spuneam încă de la începutul anului, Mitropolia Olteniei mai primește o jumătate de milion de lei din banii doljenilor pentru catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul craiovean Craiovița Nouă, lucrare începută cu aproape 20 de ani în urmă. Lucrare care nu se mai apropie de final.

Consilierii județeni vor vota, în ședința ordinară, de la finalul acestei săptămâni reînnoirea protocolului cu biserica și alocarea din bugetul județului a frumoasei sume de 500.000 lei pentru continuarea finanţării lucrărilor la proiectul „Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul Craioviţa Nouă”.

Protocolul de cooperare va intra în vigoare la data semnării lui, după emiterea hotărârii Consiliului Județean (CJ) Dolj şi va fi valabil până la data de 31.12.2023. Parteneriatul durează de mulți ani și aproape în fiecare an, aceeași sumă s-a dus din bugetul județului către Mitropolia Olteniei, pentru catedrala din Craiovița Nouă.

Reamintim faptul că ridicarea Catedralei „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Craioviţa Nouă a început iniţial în 1990. Piatra de temelie a fost pusă, în luna martie, de mitropolitul de atunci al Olteniei, IPS Nestor Vornicescu. S-a reuşit turnarea fundaţiei, însă lucrările au fost abandonate din lipsă de fonduri. În 2006, Mitropolia Olteniei a hotărât reluarea construcţiei. Milioane de lei au curs de atunci către biserică. Numai Consiliul Județean a contribuit, prin parteneriatul încheiat în 2007, cu peste 4 milioane lei, până acum. Cu bani a contribuit de-a lungul timpului și Primăria Craiova, dar și enoriașii. Despre ce sume este vorba în total și ce s-a întâmplat cu banii mai exact știu doar cei de la Mitropolie, fiind foarte secretoși când vine vorba despre a da socoteală. Cert este că lucrările nu par a fi finalizate prea curând.

În urmă cu șase ani, reprezentanții Mitropoliei spuneau într-o informare transmisă unui consilier județean că, pentru finalizarea Catedralei „Sf. Ioan Botezătorul” mai este nevoie de e 7,6 milioane de lei: „Conform devizului general actualizat, valoarea lucrărilor rămase de executat este de 7.617.273 lei, reprezentând lucrări de arhitectură etapa finală (acoperiș, tâmplărie), introducerea instalațiilor electrice, termice, sanitare, de utilizare gaze naturale, ventilație climatizare, sonorizare, efracție, amenajare spații verzi, utilaje și echipamente tehnologice, precum și împrejmuirea”. Probabil că suma nu a fost atinsă și de aceea nu se mișcă mai nimic pe șantier…

Distribuie acest articol