Vâlcea. Alimentarea cu apă a peste 130.000 de locuitori, în vara anului 2024, rămâne învăluită în mister

Pana Adrian
4 Min Read

Conform planurilor Hidroelectrica, fix în luna iunie a anului viitor, unul eminamente electoral, ar trebui să înceapă golirea lacului de acumulare Brădișor, ca parte a retehnologizării complexului hidroenergetic amintit. Fapt care va însemna indisponibilizarea prizei de apă aparținând SC Apavil SA pe o perioadă de trei luni. Din Sursa Brădișor sunt alimentate de operatorul vâlcean 13 localități, inclusiv Râmnicu Vâlcea, cu o populație însumată de peste 130.000 de locuitori.

În această situație, Apavil și Consiliul Județean Vâlcea (acționarul majoritar și proprietarii facilității de alimentare) sunt obligate să asigure din timp o sursă alternativă de captare. Pentru amenajarea acesteia, lucrările ar trebui să demareze încă din acest an, în perioada până la finalizarea proiectului fiind inclusă și durata consacrată a studiilor, obținerii avizelor și selectare a executanților. Totuși, nu sunt semne de îngrijorare din partea niciuneia dintre instituțiile amintite. Dar o discreție rău prevestitoare e menținută în continuare asupra stadiului obiectivului imperativ.

Contractele grase cu dedicație par să rămână miza principală

Anul trecut, la insistențele unei părți a presei, CJ Vâlcea și Apavil s-au grăbit, spre final, să obțină un studiu de fezabilitate din partea unei societăți specializate (a costat aproximativ 88.000 de euro). Conform acestuia, cea mai ieftină dintre cele trei soluții evaluate a reprezentat-o amenajarea unei noi captări, în aval de baraj, în satul Păscoaia ce aparține de orașul Brezoi. Într-o ședință extraordinară a CJ de acum patru luni a și fost propusă alocarea de urgență a sumei de 18 milioane de lei (echivalentul a 3,6 milioane de euro). Sursele noastre susțin că suma totală finală s-ar putea să depășească, însă, echivalentul a 4 milioane de euro. Suma ar urma să fie asigurată “din fonduri proprii sau alte fonduri legal constituite”. Mai sunt câteva zile și intrăm în luna mai. Nici până acum CJ și Apavil nu au indicat, clar și transparent, public, măcar că sursa de finanțare și există. În acest context, rămâne valabil scenariul intuit de multă lume potrivit căruia se va forța mâna Guvernului, in extremis, să ajute județul Vâlcea cu banii necesari din fondul de urgență. Și, după cum se știe, dacă se intră cu realizarea obiectivului în procedură de urgență, sunt foarte ușor și de contractat cu dedicație lucrările.

Policlinica Buna Vestire Craiova

CHE Brădișor, dat în exploatare de mai bine de 40 de ani

Hidroelectrica a inclus, în 2020, retehnologizarea barajului și centralei hidroelectrice Bădișor de pe râul Lotru, obiective puse în funcțiune în 1982 și date complet în exploatare în 1984, în strategia de dezvoltare pe următorii ani. După o sinuoasă procedură de achiziție a lucrărilor, demarată în 2021 și prelungită, începerea lor efectivă presupune și golirea completă a lacului de acumulare. Fapt care va însemna indisponibilizarea prizei de apă aparținând SC Apavil SA pe o perioadă de trei luni. Potrivit Hidroelectrica, “necesitatea retehnologizării CHE Brădișor se fundamentează atât prin existența unor puncte slabe încă din fazele de execuție, cât și pe gradul de uzură fizică și morală a echipamentelor și instalațiilor (…) drept urmare a perioadei îndelungate de exploatare de la punerea în funcțiune”, adică peste 40 de ani.

TAGGED:
Share This Article