Un nou start al parangheliilor politico-administrative din bani publici. Ambii soți conduc două instituții de prestigiu în domeniul conservării și promovării culturii tradiționale. Alin Pavelescu este chiar managerul celei mai vizibile dintre ele, cu reputați profesioniști angajați cu carte de muncă pentru activitatea pe care o prestează. Totuși, deși conform legii, ar trebui să presteze gratuit la evenimentele organizate de administrația județului Vâlcea, în subordinea și finanțarea căreia se află, precum și pentru primăriile localităților, SICAP demonstrează că se încasează bani “paraleli” pentru astfel de spectacole. Și chiar cu nemiluita.
Politic sau nepolitic, totul se petrece sub nasul conducerii Consiliului Județean, “pădurea tutelară” pentru “elefănțeii” amintiți, cum ar spune fabula din celebra schiță umoristică.
Declarații de avere și interese, completate și făcute publice după ureche
Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea (site-ul instituției – www.traditiivalcene.ro) este o instituție aflată în subordinea CJ Vâlcea. La rândul său, în subordinea Centrului se află Orchestra profesionistă “Rapsodia Vâlceană”, Ansamblul de dansuri populare cu același nume și Fanfara județeană “Constantin Brâncoveanu”. Alin Constantin Pavelescu este managerul Centrului, din mai 2017. Potrivit ultimei declarații de avere, depusă în 7 iunie 2022 (sursa AICI), încasează annual din funcția aminitită 76.497 lei (aproximativ 6.400 de lei lunar), la care se adaugă un mizilic de 6.017 lei din activitatea de cadru didactic la… Școala Populară de Arte și Meserii. Școală la careeste angajată și soția sa, Elena Paula Pavelescu, cu salariu de încadrare annual de 36.000 de lei (aproximativ 3.000 de lei lunar).

Din declarația de avere a lui Pavelescu mai reiese că ambii soți au minisocietăți comerciale, Persoană Fizică Autorizată (PFA) Pavelescu Alin Constantin, respective Pavelescu Elena Paula, prin care au obținut venituri de 9.865 lei, el, respectiv 18.445 lei, soția. Numai că nu se menționează nicăieri și din ce anume provin aceste venituri. Totuși, încă de la începutul declarației de avere, Alin Pavelescu și-a însușit că știe “prevederile art. 292. Din Codul penal privind falsul în declarații”.
Mostre de sume din bani publici încasate pe PFA-ul familiei
De anul trecut, director la Școala Populară de Arte și Meserii este chiar soția lui Alin Pavelescu, Elena Pavelescu. Și în cazul ei, tot cu încălcarea legislației în domeniu, însă, ultima declarație de avere este înregistrată în iulie 2022, însă (sursa AICI). Fără a se menționa dacă există venituri suplimentare încasate din funcția de director! Declarațiile de interese ale ambilor par mai imaculate decât conștiința lui Iisus Hristos.

Totuși, Sistemul electronic de achiziții publice îi dau de gol pe cei doi. Conform SICAP, în perioada august 2017 – august 2022, PFA Pavelescu Elena Paula a avut contracte însumate de 336.000 lei (aproape 70.000 de euro) doar cu instituții publice (majoritatea, primării vâlcene).

Pe 25 mai 2022, PFA Pavelescu Elena Paula încheie cu Primăria Galicea un contract de 3.000 de lei (619 euro) doar pentru “servicii sonorizare. Pentru zilele Comunei Galicea din data de 29 mai 2022”- cu mențiunea “servicii prestate de artiști”. Nu se menționează ce fel de artiști, dar reclama politică locală îi imortalizează în imaginile de la eveniment pe soțul ei și subordonații de la Rapsodie.

Pe 11 mai 2022, PFA-ul principal al soților Pavelescu încasează de la Primăria Ocnele Mari 30.000 de lei (6.186 euro) pentru “program artistic de Revelion (!?!)” – “servicii prestate de artiști”.

Pe 8 august 2022, PFA Pavelescu Elena Paula încasează de la Primăria Grădiștea (Vâlcea) 6.500 lei (1.340 euro) pentru “servicii prestate de artiști”.

Pe 1 septembrie 2022 încheie unul nou, în valoare de 33.000 de lei (6.804 euro), cu Primăria Mălaia. Și exemplele continuă cu zecile.
Faceți calculele și vedeți dacă dau doar 18.445 lei, cât e trecut la PFA-ul Elenei Pavelescu, sau 28.000 de lei, cât apare însumat la ambele PFA-uri declarate.


Un “eveniment” public deja a fost bifat, iar, de schema desenată în rândurile anterioare. “Hora costumelor”, la Pietrari. Apropo! Vedeți că și Niculina Stoican e șefă de instituție publică.

Un exemplu de afiș de eveniment și din 2022 – “Brâul de aur” – Ziua Comunei Bărbătești

Exemplu de sesizare penală recentă
Din 2018 încoace primim frecvent sesizări despre afacerile care se fac sub umbrela reputației brandului “Rapsodia vâlceană” și a implicării centrului județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale. Cea mai recentă dintre ele, primită în mesageria electronică, arată cam așa: “Am și eu un articol pentru presă și mai ales pentru cei de la DNA și ANI – Conflict de interese, abuz în serviciu, spălare de bani de mii de euro. Alin Pavelescu, director la Ansamblul Rapsodia Vâlceană și soția, director la Școala Populară de arte, ambii angajați la stat, ambii fiind în conflict de interese și comițând abuz în serviciu și spălare de bani. El nu are voie și nici soția să încaseze bani pe firma proprie. Ansamblul e instituție de stat și ei sunt plătiți din banii noștri, cu salarii și cărți de muncă, trebuie să presteze pentru primării gratis. Domnul Costi (Rădulescu, președintele CJ Vâlcea – n.r.) a plătit contract de 6.000 euro la evenimentul de la Măldăresti (“Fii cool la Cule”, în vara anului trecut – n.r.) ceea ce este o infracțiune, pentru că ansamblul trebuie să cânte gratuit la astfel de manifestări. De asemenea, trebuia să factureze pe Ansamblu, nicidecum cu propria firmă. Chiar dacă este soția, și ea este o angajată de stat. Nici toate veniturile din astfel de activități nu le apar în declarațiile de avere și interese!” Nu era nici pe departe prima.
Concluzii temporare, înainte de Paște
Până la închiderea ediției, nu i-am putut contacta pe Alin și elena Pavelescu., În cazul lui, nu e prima dată, ne-a mai fentat și când am demonstrat că a achitat din banii județului un pseudocurs de perfecționare, la care a participat împreună cu alți doi angajați, anul trecut. A fost, de fapt, un minisejur de lux, achitat din bani publici. Vom reveni, însă, asupra subiectului, inclusiv cu declarații de artiști care se plângă că uneori abia dacă au primit o masă, în urma prestațiilor de la evenimente din care s-au încasat și bani pe PFA-uri.
Sursa fotografiei din deschidere: Alin Pavelescu / Facebook