Un test de sarcină este o metodă de a determina dacă ești însărcinată. Dacă rezultatul acestuia este pozitiv, înseamnă că ai un bebe pe drum. Dacă testul este negativ, înseamnă că nu ești însărcinată. Testele de sarcină funcționează prin detectarea gonadotropinei corionice umane (HCG), un hormon pe care corpul tău îl produce doar atunci când ești însărcinată.
De la începutul sarcinii, corpul tău începe să treacă prin schimbări pentru a susține celulele care se vor dezvolta în bebelușul tău. Un lucru care se întâmplă foarte rapid este producția de HCG. Dacă ești însărcinată, corpul tău începe să producă mai mult HCG. Nivelurile tale de HCG încep să crească odată ce oul fecundat se implantează în uterul tău – cam la șase până la zece zile după concepție.
Există două tipuri principale de teste de sarcină – teste de urină și teste de sânge. Adesea, vei face un test de urină acasă. Acest tip de test este disponibil fără prescripție medicală și într-o varietate de game de prețuri. Testele de sânge pentru a verifica sarcina se fac în cabinetul medicului și implică prelevarea unei probe de sânge. Celălalt mod de a confirma o sarcină este prin utilizarea unei ecografii, de către un medic specializat.
Există mai multe motive pentru care ai putea face un test pentru a afla dacă ești însărcinată. Ai putea încerca să rămâi însărcinată și să speri la un rezultat pozitiv. Ai putea să te confrunți cu o problemă legată de metoda ta de contracepție. Ai putea chiar să te pregătești să ai o procedură medicală sau să începi un nou medicament care ar putea fi complicat de o sarcină. Indiferent de motiv, dacă ai întrebări cu privire la rezultatele testului, cel mai bine este să contactezi medicul tău.
Ce niveluri hormonale sunt verificate?
Testele caută o cantitate crescută de HCG. Nivelurile de HCG cresc rapid – se dublează la fiecare câteva zile în primele săptămâni de sarcină. Placenta produce HCG. Numai persoanele însărcinate au o placenta, care se dezvoltă scurt timp după ce un ou fecundat se atașează de peretele uterin.
Când ar trebui să fac un test de sarcină?
Dacă crezi că ai putea fi însărcinată, este o idee bună să faci un test și să te asiguri. Testele de acasă pot diferite în funcție de cât de devreme pot detecta o sarcină. În multe cazuri, ai putea obține un rezultat pozitiv de la un test de acasă la doar 10 zile după concepție. Pentru un rezultat mai precis, așteaptă până după ce ți-a întârziat menstruația pentru a face testul. Nu uita, dacă faci testul prea devreme, acesta ar putea fi negativ chiar dacă ești însărcinată. Dacă obții un rezultat negativ și apoi îți întârzie menstruația, fă un alt test.
La ce oră ar trebui să fac testul?
În general, cea mai bună oră este dimineața, când urinezi prima oară în acea zi. Cu toate acestea, unele teste de sarcină sunt suficient de sensibile pentru a detecta HCG indiferent de momentul zilei în care faci testul. În măsura posibilului, încearcă să aștepți trei ore de la ultima urinare înainte de a face testul. De asemenea, ai putea face două teste pentru a confirma că obții același rezultat.
Cum funcționează aceste teste?
Atunci când faci un test, acesta caută cantitatea de gonadotropină corionică umană (HCG) din corpul tău. HCG se găsește în urină sau sânge. HCG are nevoie de timp să se acumuleze în corpul tău. În fiecare zi a sarcinii timpurii, corpul tău va crea mai mult HCG. Pe măsură ce săptămânile trec, vei avea din ce în ce mai mult HCG în corpul tău, ceea ce va face mai probabil ca un test de sarcină să arate pozitiv. Acest lucru înseamnă că, dacă faci un test prea devreme, va reveni negativ.
Testele de sarcină funcționează prin reacționarea la cantitatea de HCG din urină sau sângele tău. Într-un test de urină, o bucată de hârtie reactivă detectează HCG. Acest test poate arăta un semn de plus, două linii verticale sau chiar cuvântul „sarcină”. Citește instrucțiunile care vin cu testul pentru a ști cum va arăta un rezultat pozitiv.
Dacă faci un test de sânge, medicul tău va lua o mostră de sânge și o va trimite la un laborator. Laboratorul va determina cantitatea de HCG din sângele tău. Medicul tău te va contacta cu rezultatele.