duminică, decembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Olt. Investițiile CAO au crescut prețul apei

Prețul apei la nivelul județului Olt a crescut. Reprezentanții Companiei de Apă Olt (CAO), au explicat, într-o conferință de presă susținută marți, principalele motive pentru creșterea prețului. Aceștia au prezentat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă stadiul implementării proiectului de înlocuire şi extindere a reţelelor de apă şi canal din judeţ, în valoare de peste 241 de milioane de euro.

Totodată, directorul Companiei, Cătălin Uşurelu, a explicat că tocmai susţinerea cofinanţării unei astfel de investiţii a dus la creşterea preţului pentru serviciul de apă şi canalizare. Ușurelu a declarat că operatorul judeţean de apă şi canal trebuie să contracteze un împrumut bancar în vloare de peste 14 milioane de euro pentru a reuşi să asigure cofinanţarea „Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă uzată în judeţul Olt în perioada 2014-2020”. Singura sursă de finanţare a CAO este tariful plătit de consumatori.

„În ultimul timp, au apărut în spaţiul public câteva partide de buzunar, care vor să-şi facă campanie pe seama preţului la apă, lucru care nu mi se pare normal – nişte indivizi de care n-a auzit nimeni sau cel puţin eu. Am văzut că lucru acesta se practică şi în alte judeţe, dar nu la Slatina, nu pe investiţiile noastre şi pe munca noastră. Nu spun că suntem perfecţi dar acolo tindem şi de aceea avem în plan să facem aceste investiţii, să scăpăm de aceste probleme legate de turbiditate, de întreruperi şi de calitatea apei. Compania de Apă nu a preluat „la cheie” sistemul de canalizare şi apă din cele opt oraşe unde operăm în prezent şi avem instalaţii care sunt vechi de zeci de ani şi care trebuie înlocuite sau reabilitate şi, în unele locuri, chiar extinse pentru că nu existau. Toate acestea nu putem să le facem din bugetul propriu sau al acţionarilor majoritari, ci cu ajutorul acestor fonduri care vin, în mare parte, de la Uniunea Europeană. Pe lângă acestea, aţi văzut că avem şi noi o contribuţie a noastră care nu este mică, este de 14,3 milioane de euro, bani pe care trebuie să-i împrumutăm şi care vor fi rambursaţi, pe o perioadă de 10 ani, tot din tarif. Toate acestea au generat costuri pentru că vom extinde reţeaua, vom moderniza şi atunci trebuie să acoperim costurile din tarif”, a explicat Cătălin Uşurelu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Printre investiții se regăsesc reabilitarea a opt sistem de alimentare cu apă existente (Slatina, Caracal, Balş, Corabia, Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti, Potcoava, Bălteni-Perieţi-Schitu) şi construirea a şase sisteme de alimentare cu apă noi (Gostavăţu-Băbiciu-Scărişoara, Dobrosloveni-Fărcaşele, Rusăneşti, Giuvărăşti-Izbiceni, Tudor Vladimirescu şi Vârtopu).

Directorul CAO a ținut să explice și motivul clar pentru care prețul apei a crescut.

„De ce am mărit tariful? Şi din cauza costurilor de operare ale noastre. Cheltuielile materiale au crescut în anul 2022, faţă de anul 2021, cu 11 la sută, cheltuielile cu carburanţii au crescut cu 68%, cheltuielile cu energia electrică au crescut în aceeaşi perioadă cu un procent de 57%, cheltuielile cu lucrările şi serviciile prestate de terţi au crescut cu un procent de 65%, cheltuielile cu salariile, inclusiv taxele, au crescut cu 10%. Aici mă refer la salariile noastre, salarii care au crescut de la 1 ianuarie, o dată cu majorarea salariului minim pe economie. Nu avem salarii mari, nu putem concura cu ceea ce există pe platforma industrială şi de aceea avem şi un deficit de personal. Încercăm să angajăm oameni, dar din păcate nu prea vin către noi din cauza salariilor”, a explicat Ușurelu.

Politica