Deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege care prevede substituirea sintagmelor „limba moldovenească”, „limba maternă” și „limbă de stat” cu sintagma „limba română”.
Proiectul de lege a fost votat de 58 de deputați.
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au protestat cu pancarte pe care era scris „Poporul este suveran, PAS-ul este tiran”, „Constituția RM: Moldova, moldoveni, moldovenească”, scrie agora.md.
După ce au aprobat proiectul de lege, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, partidul președintei Maia Sandu, au scandat „Bravo”.
„E un vot care a întârziat”, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Anterior, la ședința Parlamentului din 2 martie, pe agendă a fost adăugată inițiativa de modificarea sintagmei de „Limba moldovenească” în „Limba română” în toată legislația țării și mai ales, în Constituție.
Ședința s-a lăsat cu îmbrânceli la tribuna Legislativului. Chiar și așa, sub scandări de nemulțumire și aplauze ale PAS, inițiativa a fost votată în primă lectură cu 56 de voturi, scrie digi24.ro
La 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a stabilit că Declarația de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituția și face corp comun cu Legea Supremă. Cu alte cuvinte, sintagma „limba moldovenească” ar trebui să fie schimbată în „limba română”.
Foto: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova