duminică, decembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Primărie din Dolj în pragul falimentului

O primărie din județul Dolj riscă falimentul pentru o datorie de aproape 6 milioane lei, veche de mai mulți ani, pentru o lucrare pe fonduri europene. Este vorba despre Primăria Carpen. Iar datoria este către firma Erpia, care, în asociere cu alte firme, a realizat în urmă cu mai bine de 6 ani rețeaua de canalizare și apă potabilă din comună. Pe rolul Tribunalului Dolj a fost înregistrată cererea de insolvență a Primăriei Carpen pe 4 aprilie.

Erpia a realizat rețeaua de apă și canalizare în comuna Carpen, printr-un contract încheiat în 2015. Proiectul era co-finanţat din Fondul de Coeziune, în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Mediu”, prin Autoritatea de management pentru POS Mediu: Ministerul Fondurilor Europene.

La vremea respectivă, primăria nu avea cadastrele actualizate, iar la finalizarea lucrărilor conform documentației, s-a constatat că rețelele trebuie prelungite pentru a putea fi realizată rețeaua. Pentru că Primăria nu avea bani la momentul respectiv, constructorul a apelat la o linie de credit bancar pentru a duce lucrarea la bun sfârșit. „Primăria Carpen a făcut această investiție pe fonduri europene prin Pos-Mediu, a avut un studiu de fezabilitate făcut în momentul în care nu era cadastru făcut și a fost rețeaua mai scurtă cu vreo 10 kilometri la apă și cu vreo 8 kilometri la canal și când am terminat lucrarea de făcut și trebuia să montăm toate căminele a rezultat că rețeaua trebuie să fie mai lungă. Și apoi cu toate expertizele, că am epuizat toți experții din România, că a și tras domnul primar de timp, nu știu de ce. Eu l-am și rugat atunci să semnăm un act adițional, să-l prindă în buget cu lucrări suplimentare și să trimită la minister. Nu a vrut, a zis că nu se complică, că nu e elegant. I-am spus că altfel lăsăm lucrarea neterminată și pierde finanțarea. Până la urmă am apelat la bancă pentru a termina lucrarea ca să nu se piardă finanțarea. Domnul primar, să mă ierte pentru ce spun, dar s-a văzut cu sacii în căruță și nu l-a mai interesat soarta Erpia. Dânsul a luat lucrarea și a predat-o la Compania de Apă în administrare. I-am spus că nu are cum să o facă pentru că partea pe care nu a plătit-o nu este a primăriei ci a Erpia”, a declarat, pentru „Jurnalul Olteniei”, Lucian Căpitănescu, acționar Erpia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe lucrările suplimentare, care se ridică la aproape 6 milioane lei, constructorul nu și-a mai primit banii. După mai multe încercări eșuate de a recupera banii pe cale amiabilă a mers la instanță. În 2020 Curtea de Apel Craiova a decis definitv că Primăria Carpen trebuie să-și achite datoria. Nu s-a și întâmplat acest lucru, așa că anul trecut Erpia a apelat la un executor judecătoresc. Datoria nu a fost însă recuperată, iar acum se cere insolvența Primăriei Carpen.

„Hotărârea definitivă e de trei ani, am învestit-o cu titlu executoriu, a avut perioadă de grație de 6 luni. Noi am încercat să îl ajutăm (n.r. – pe primar) prin toate căile legale ca să obțină sprijin de la autoritățile județene ori guvern, nu am avut sorți de izbândă. Au trecut 6 ani de când îmi datorează banii, iar în timpul ăsta am plătit dobânzi și penalități mari. Primăria a avut voie să facă și investiții, dar la noi nu s-a gândit. Nici nu știu dacă au prins în contabilitate factura emisă în urma hotărârii definitive. Noi am plătit TVA la factura respectivă. Am hotărârea definitivă și stau și mă uit la ea și nu am capital de lucru să plătesc salarii, taxe la stat și să continui lucrările. Pe când în cazul unei instituții a statului, uitați ce se întâmplă. Sunt mai egale în fața legii decât noi. Am apelat la executor și i-am cerut o executare rapidă”, ne-a mai declarat Lucian Căpitănescu.

Am sunat la Primăria Carpen pentru a încerca să obținem un punct de vedere de la primar cu privire la această situație, însă nu a răspuns nimeni. În cazul în care vom reuși să obținem reacții vi le vom prezenta.

Politica