Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova susține decizia Ministerului Transporturilor și Infrastructurii de a face transferul celor 15 spitale din subordinea sa la universitățile de medicină și farmacie tradiționale și la autoritățile locale.
„Vedem în această decizie o mare oportunitate pentru dezvoltarea educației și cercetării în domeniul medical și, implicit, pentru îmbunătățirea serviciilor medicale oferite comunității regionale. Servicii puternic specializate, abordarea modernă a unei mai mari diversități de patologii, o legătură mult mai eficientă între emisfera educațională și cea practică a formării academice sunt doar câteva dintre beneficiile care pot apărea din implementarea acestei decizii. De asemenea, prin centrele sale de cercetare și diagnostic, precum Centrul de Cercetare în Gastroenterologie şi Hepatologie, Departamentul de Imagistică al UMF Craiova, Laboratorul de Genomică Umană, Centrul pentru Studii de Morfologie Microscopică şi Imunologie, prin infrastructura didactică și de cercetare ultramodernă, UMF din Craiova a devenit în ultimii ani, pe lângă un puternic pol educațional și furnizor de servicii medicale de înaltă performanță pentru populație, și o resursă extrem de importantă pentru cercetarea națională în domeniul medical. Alături de partenerii noștri din Alianța Universitară G6-UMF putem crea în acest moment o rețea națională de spitale universitare, din care sistemul de sănătate românesc are doar de câștigat”, a spus prof. univ. dr. Dan Ionuț Gheonea, rectorul UMF Craiova.
Reamintim că, premierul Nicolae Ciucă a decis, într-o întâlnire la Palatul Victoria cu factorii de decizie la nivel guvernamental şi local, să înceapă procesul de transfer al celor 15 unităţi spitaliceşti aflate în prezent în coordonarea Ministerului Transporturilor către autoritățile locale, urmând ca prima etapă să fie demarată prin intermediul unui comitet interministerial coordonat de secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a informat Executivul în 3 martie.
„Principala sarcină a acestui comitet va fi de a realiza cadrul normativ necesar la nivelul Guvernului. În cea de-a doua etapă vor fi identificate toate măsurile pentru a ne asigura că există capacitatea şi resursele pentru ca autorităţile locale să poată consolida şi chiar dezvolta capacitatea de tratament oferită de aceste spitale. Un rol important în acest sens îl vor avea universităţile de medicină, care vor contribui la pregătirea personalului medical din aceste reţele”, a declarat premierul, citat în comunicatul Guvernului, potrivit g4media.ro.