joi, ianuarie 9, 2025

Ultima ora

Sport

Termocentrala Romag-Termo Halânga, scoasă la licitație cu prețul de pornire de 47 milioane euro

EURO INSOL, lichidator judiciar al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (R.A.A.N.) anunță că vinde, la licitație publică, Termocentrala Romag Halânga. Prețul de pornire este de 47 milioane euro.

 „Euro Insol, lichidator judiciar al R.A.A.N., organizează, în data de 30.03.2023, ora 12.00, la sediul R.A.A.N. din str. Nicolae Iorga nr. 1, Drobeta Turnu Severin, licitație publică, competitivă, cu strigare, cu preț în urcare, având ca obiect vânzarea în bloc a bunurilor (imobile și mobile) din cadrul Termocentralei Romag Termo Halânga, Priza Dunăre și Stația de tratare apă industrială Halânga, respectiv terenuri în suprafață totală de 809.396 m.p., clădiri și construcții speciale, precum și mașini, echipamente și instalații aferente celor trei obiective:

  • Termocentrala Romag Termo Halânga este amplasată la aproximativ 5 km de Drobeta Turnu Severin, în localitatea Halânga și este echipată cu 6 cazane energetice de 420 t/h cu funcționare pe cărbune lignit și cu suport de păcură, 1 cazan de 420 t/h cu funcționare pe păcură și 2 cazane de 105 t/h cu funcționare pe combustibil lichid (păcură STAS 51-83, CLU sau motorină).
  • Aburul energetic este produs de cazanele de 420 t/h, iar cu ajutorul a 4 turbogeneratoare de 50 MW, 1 turbogenerator de 25 MW și 1 turbogenerator de 22 MW, se poate produce energia electrică în cogenerare. Termocentrala Romag Termo Halânga este racordată în rețeaua de 110kV a SEN în zona de S-V prin intermediul Stației electrice de 110kV.
  • Activul Priza Dunăre este amplasat la km 935+200 pe Dunăre într-o construcție de tipul captare de mal cu 10 linii, apa fiind pompată prin patru conducte.
  • Stația de tratare a apei industriale Halânga este amplasată în dreptul Termocentralei Halânga, la km 5 DN67, la cota absolută 80-82 m. Stația realizează tratarea preliminară a apei brute pompate de la Stația de captare priza Dunăre și livrarea apei tratate către consumatori.”, transmite EUROINSOL, în anunțul privind organizarea licitației.

Prețul de pornire este de 47.132.197 Euro (exclusiv T.V.A.) Participarea la licitație este condiționată de achiziționarea caietului de sarcini, potrivit actualmehedinti.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Termenul – limită de înscriere la licitație este 27.03.2023, ora 16:00. Persoanele interesate pot obține informații suplimentare la telefon 0723.613.516, pe site-ul Euro Insol, www.euroinsol.eu și/sau pe site-ul R.A.A.N. www.raan.ro.

Colosul industrial Regia Autonomă pentru Activități Nucleare a intrat în faliment în iunie 2016, unitatea aflându-se în insolvență din septembrie 2013, după ce acumulase datorii de 680 de milioane de lei, iar alte 70 de milioane s-au acumulat pe perioada insolvenței. Cei aproape trei mii de angajați ai regiei au fost concediați, primind salarii compensatorii. RAAN producea apa grea necesară reactoarelor nucleare de la Cernavodă și agentul termic pentru rețeaua centralizată de termoficare a municipiului Drobeta-Turnu Severin.

În aprilie 2021, ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunța, în cadrul unei vizite la Halânga că: „Avem planurile-pilot de construcție a unei centrale, de exemplu, la Halânga. Pe amplasamentul vechii termocentrale pe cărbune de la Halânga se va construi. E un program pilot, o centrală de producere a energiei electrice pe gaz natural în amestec cu hidrogen de 150 de MW, un parc solar de 50 MW și o producție prin electroliză de hidrogen, iar hidrogenul produs cu cea regenerabilă va fi reintrodus în circuit și ars în amestec cu gaz natural, în așa fel încât să producem o energie mai curată pe bază de gaz natural. Este un proiect pilot pe care l-am prezentat la Bruxelles, care, eu zic că, a stârnit o reacție foarte pozitivă, atât când am discutat cu dna Comisar Kadri Simson, cât și în alte discuții cu specialiști din DG Energy. Este un proiect care cred că merită să fie multiplicat”, declara, conform Agerpres, oficialul în cadrul vizitei din județul natal.

Politica