luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Primăria Craiova achiziționează 150 de insule ecologice digitalizate, prin PNRR

Acordul de asociere între Municipiul Craiova şi Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru derularea procedurilor de achiziție publică pentru insulele ecologice digitalizate a fost aprobat luni, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local din Bănie. Asocierea se va desfășura în cadrul proiectului: „Modernizarea sistemelor de gestionare a deșeurilor în municipiul Craiova prin construirea de insule ecologice digitalizate”.

Obiectivul general al proiectului consta în îmbunătățirea implementării colectării separate a deșeurilor municipale din municipiul Craiova prin înființarea și operaționalizarea a 150 de insule ecologice digitalizate în zonele de blocuri din 9 cartiere ale orașului.

Conform documentelor aprobate de consilierii locali din Craiova, valoarea totala a proiectului este de 16.879.983,40 lei inclusiv TVA, din care: 16.684.573,50 lei inclusiv TVA cheltuieli eligibile si 195.409,90 lei inclusiv TVA cheltuieli neeligibile. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA. Totodată, perioada de implementare a activităților proiectului nu va depăși data de 31.12.2024.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cele 150insule ecologice digitalizate supraterane cu containere individuale nu necesita montaj. Acestea urmează să fie amplasate în zone de blocuri din cartierele Craiovița Noua-43 buc, Brazda lui Novac30 buc, Rovine-16 buc, 1 Mai-16 buc, Calea Bucuresti-23 buc, George Enescu-7 buc, Nicolae Titulescu-4 buc, Brestei-3 buc, Lapus-8 buc.

Astfel, conform raportului de aprobare pus la dispoziția consilierilor locali, în cadrul proiectului s-a solicitat finanțare nerambursabila pentru 150 de insule ecologice digitalizate de Tip 2: Insulă supraterană compusă din 5 containere supraterane staționare proiectate și fabricate conform standardelor europene în vigoare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții:
• Biodegradabil: între 2 mc și 3 mc;
• Rezidual: între 2 mc și 3 mc;
• Sticlă: între 2 mc și 3 mc;
• Plastic și metal: între 3 mc și 5 mc;
• Hârtie și carton: între 3 mc și 5 mc.

Proiectul va avea un impact economic semnificativ astfel ca in ceea ce priveste potentialul economic al investiei mentionam ca acesta se va reflecta sub 2 aspecte. Un prim aspect consta in faptul ca investitia propusa va conduce la imbunatatirea calitatii mediului in Municipiul Craiova. Aceasta va determina o crestere a atractivitatii orasului si va atrage un numar mai mare de investitori si turisti pentru Municipiul Craiova. Toate acestea vor determina o dezvoltare economica a orasului. Un al doilea aspect consta in faptul ca valorificarea si reciclarea deseurilor sticla, plastic-metal, hartie-carton, va genera pe de o parte cresterea veniturilor la bugetul local si pe de alta parte va micsora costul penalitatilor pe care Municipiul Craiova trebuie sa le achite pentru neindeplinirea tintelor de colectare selectiva a deseurilor”, s-a menționat în raportul de aprobare.

Operarea insulelor ecologice digitalizate va fi realizată de către serviciul specific de salubritate din cadrul primăriei sau de către operatorul de salubritate desemnat la nivelul UAT la momentul finalizării proiectului de investiții.

foto: Facebook

Politica