luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Nicu Cotescu: „Respectul pentru educație nu a existat niciodată”

România schimbă miniștrii din educație pe bandă rulantă. Fiecare dintre aceștia preia neajunsurile predecesorului său. În fiecare an, problemele legate de educație sunt puse în discuție, dar când vine vorba de schimbări, acestea se fac foarte greu și rar au rezultate.

Relația dintre elevi și profesori este din ce în ce mai șubredă. Dascălii sunt acuzați uneori că își meditează elevii pe care îi au la clasă, sau pe cei ai colegilor de catedră. Totuși, salariile celor ce pregătesc viitorul țării nu ating sume tocmai mari.

Nicu Cotescu, președinte Sindicatul Învățământului ,,Spiru Haret” Dolj, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește politicile educaționale și resursele financiare: „Respectul pentru educație nu a existat niciodată. În aceste condiții așteptăm performanțe!? Resursa umană din unitătile de învățământ reprezintă interfața cu elevul, cu părintele, reprezintă școala însăși, viitorul. Cum să fim priviți, cum să fim exemple, cum să fim apreciați și respectați când suntem puși în coada listei, la sfârșitul preferințelor bugetare și importanței în societate? În aceste condiții trag un nou semnal de alarmă, este deja prea târziu, încotro?”, a scris Cotescu, pe Facebook.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Elevii nu apreciază mereu profesorul de la catedră. Nu înseamnă că îl desconsideră, pur și simplu nu acordă suficient de multă atenție spuselor lui. Mulți profesori pun suflet în ceea ce fac, dar nu mulți elevi pun suflet în ceea ce învață. Probabil mulți oameni maturi au avut un moment în care au considerat că se poate descurca în viață și fără să țină cont de ce spunea proful sau profa. Ciudat este că într-un final, s-au lovit fix de ce nu am reușit să bage în seamă.

Liderul de sindicat a publicat o statistică bine elaborată, la subiect, dar destul de îngrijorătoare:

  • În 2010 intrau în clasa I – 203.926 de copii
  • Dintre aceștia au mai ajuns în clasa a IV-a 193.603 copii
  • Au absolvit clasa a VIII-a 170.528 de elevi
  • Dintre aceștia 150.603 s-au înscris la Evaluarea Națională 2018
  • Defalcat, 56,1% erau din urban și 43,9% din rural.
  • Dintre aceștia, 32.904 de elevi au optat pentru școlile profesionale și duale și 137.735 de elevi pentru liceu
  • S-au înscris la bacalaureat 111.329 din generația curentă
  • Au promovat examenul 89.054 de tineri, din care din generația actuală sunt 84.880
  • Capacitatea maximă de școlarizare în anul I, la universitățile de stat și private, a fost de 203.648 de locuri. Mai mult de 2 locuri/student. O fi bine? Un ex, facultatea absolvită avea în 1990 150 locuri/an/țară, acum are 3600 locuri/an/țară. Inflație? În condițiile în care atunci numărul absolvenților de liceu erau de cca 3 ori mai mare și admiterea la facultate se realiza prin concurs cu min 10/loc.
  • 16 ministri ai Educației din 2010 până în prezent.
  • Din 2011 se dă derogare de la an la an la art. 8 din Legea educației pentru 6% din PIB la Educație.
  • Alocarea bugetară raportată la P.I.B. din 2010 până în prezent s-a situat între 3,5% și 2,1%. Finanțarea per elev e pe avarie, nu asigură nicio dezvoltare, nicio motivare, niciun viitor. Ce strategie pe termen mediu și lung? 0
  • Grila de salarizare din România este de 1 la 12. Directorii, profesorii și personalul auxiliar sunt situați între 1,76 și 2, 49.
  • Un profesor debutant are un venit net de cca 2900 de lei și unul în prag de pensie cca 4200, un director de liceu cu complexitate are cca 4500 de lei net și un director de școală gimnazială din rural un minim de cca 3900, iar un contabil șef, secretar șef între 3050 și 3450 de lei net la un volum de muncă ce a crescut pentru toți exponențial. Directori, secretari și contabili care nu au mai avut intervenții pe salarii de 4 ani.

foto: Facebook

Politica