vineri, decembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Doljul, fără pagube după cutremure. Prefectul atrage atenția Inspectoratului în Construcții

În urma cutremurelor din ultima perioadă, județul Dolj nu s-a confruntat cu pagube. Cel puțin asta susțin reprezentanții Inspectoratului Județean în Construcții (IJC) Dolj. Aceștia spun că nu fost semnalate situații care ar putea reprezenta pericole iminente.
„La nivelul I.J.C. Dolj nu au fost semnalate și nici identificate situații ce ar reprezenta pericole iminente, pentru construcții din județului Dolj, generate de cutremurele din 2023, prin urmare nu au fost efectuate activități de această natură. De asemenea, precizăm faptul că la nivelul I.J.C. Dolj există aprobat un plan de intervenţii în cazul producerii unui dezastru generat de seism”, potrivit IJC Dolj.
Prefectul de Dolj, Dan Diaconu, a cerut instituției să acorde o mai mare atenție clădirilor care sunt în prag de construire. Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că sugestia vine inclusiv de la nivel central.
„Nu știu cum se întâmplă, dar la noi, la nivelul județului sunt foarte multe nereguli care vă trec cu vederea. Apar clădiri pe ale căror autorizații scrie P+2, P+3 și ele sunt P+6. Trebuie să verificați toate clădirile noi care se construiesc. De la nivel central, sugestia este să se verifice în toate fazele de operație, în special clădirile colective cu o înălțime mai mare de două, trei etaje. Acolo este un risc foarte mare, în caz de calamitate”, a spus Prefectul de Dolj, Dan Diaconu.
IJC a prezentat raportul pentru anul 2022, în cadrul Colegiului Prefectural susținut marți, la Craiova.
Pe parcursul anului trecut, inspectorii IJC au efectuat peste 400 de controale și au acordat 68 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 473 mii lei.
Printre neconformitățile constatate în urma activității de control se regăsesc: „realizarea de construcţii ori executarea de modificări ale acestora, fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea și rezistenţa; executarea, fără autorizaţie de construire sau desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrărilor de construcții; neasigurarea verificării execuției lucrărilor de construcții prin diriginți de șantier autorizați; organizarea necorespunzătoare şi neasigurarea nivelului de calitate corespunzător cerinţelor printr-un SMQ conceput şi realizat prin personal propriu, fără RTE autorizați; nerespectarea proiectelor și a detaliilor de execuție; neconvocarea factorilor care trebuie să participe la verificarea lucrărilor ajunse în faze determinante ale execuţiei; emiterea autorizaţiilor de construire în baza unor documentaţii incomplete sau cu depăşirea termenului stabilit de cadrul legal; existența unor documente de calitate neconforme, având înscrise informaţii incomplete sau greşite, referitoare la produsele comercializate/utilizate”, se arată în raportul  IJC.
Printre măsurile luate de instituție, în urma neconformităților găsite în timpul controalelor, se numără oprirea execuției lucrărilor; refacerea lucrărilor neconforme; expertizarea lucrărilor neconforme sau pentru care nu există documente de calitate; sesizarea Instituţiei Prefectului în vederea anulării autorizațiilor de construire; interzicerea comercializării produselor pentru construcții, la care au fost identificate neconformități, până la eliminarea acestora.

Politica