România este pe primul loc în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent al șpăgilor în sănătate, adică 19%. Teama că nu vor avea acces la serviciile medicale, sau că nu vor primi cel mai bun tratament sunt principalele motive.
”Pacienții încă nu au suficientă încredere că fără acel gest ei vor fi tratați corect. Frica s-a accentuat în pandemie, și acum e la cote care devin îngrijorătoare. Sunt zilnic pacienți care vor să dea bani, și singurul lucru care îi oprește e să le atragi atenția că e o faptă penală, și că dacă nu se opresc anunți poliția“, spune Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, potrivit digi24.ro
Motivele pentru care pacienții spun că recurg la acest gest sunt multiple: să primească un tratament mai bun, să obțină un serviciu medical suplimentar, să-și exprime recunoștința pentru că medicul a cerut șpagă, se tem să nu le fie refuzat tratamentul.
Pe pereții multor spitale sunt afișe care avertizează că șpaga e interzisă și contravine legii. Uneori, acest lucru e ignorat. Iar lipsurile din sistemul de sănătate fac ca aceste afișe, uneori, să nu existe. Pentru că, într-un sistem cu atât de multe lipsuri, pacientul român s-a obișnuit să facă orice ca să obțină tratamentul care-i salvează viața.
”Problemele pleacă de la poarta spitalului, și avem persoane care sunt trimise în cercetare pentru că au solicitat bani ca să poată intra în spital, la infirmiere, asistente sau medici”, mai spune Beatrice Mahler.
Fenomenul șpăgii în sistemele de sănătate din Europa a fost analizat de patforma de cercetare FRONTIERS, iar concluziile sunt că țările postcomuniste, mai puțin dezvoltate, au rămas cu acest obicei în proporție mai mare, față de cele mai dezvoltate.
Au fost analizate 28 de state. În 3 există o tendință de scădere, inclusiv în România, dar tot pe primul loc în Europa rămânem. În Franța, Estonia, Italia, Olanda, Slovenia procentul de plăți informale a rămas la fel. Există o creștere în Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Finalnda, Grecia, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Malta și Marea Britanie, arată rezultatele studiului.
Evoluția șpăgii în UE și UK
- România: 2013- 28%, 2019- 19%
- Ungaria: 10%, 14%
- Grecia: 11%, 14%
- Lituania 21%, 10%
- Bulgaria: 8%, 10%
- Letonia: 7%, 10%
- Austria: 3%, 17%
- Luxemburg: 1%, 9%
- Germania: 8%, 7%
- Croația: 2%, 7%
- Belgia: 2%, 6%
- Cehia: 4%, 5%
- Franța: 5%, 5%
- Polonia: 3%, 5%
- Slovacia: 9%, 5%
- Italia: 4%, 4%
- Malta: 2%, 4%
- Estonia: 3%, 3%
- Irlanda: 2%, 3%
- Slovenia: 3%, 3%
- Danemarca: 1%, 2%
- Spania: 1%, 2%
- Cipru: 2%, 2%
- Portugalia: 2%, 2%
- Marea Britanie: 1%, 2%
- Olanda: 1%, 1%
- Finlanda: 0%, 1% Suedia: 1%, 0%