miercuri, noiembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Craiova. Modernizarea liniilor de tramvai, scumpită în prima lună de la semnarea contractului

Modernizarea liniilor de tramvai din municipiul Craiova, etapa 1 faza a 3-a, a fost scumpită cu un sfert din valoarea sa în prima lună, motivul invocat fiind inflația. Beneficiară este o firmă al cărei patron a fost implicat într-un dosar instrumentat de DNA, împotriva primarului Craiovei, Olguța Vasilescu.

La puțin peste o lună de la semnare, valoarea contractului a fost crescută de la 21,11 milioane de lei la 25,96 milioane de lei, respectiv o majorare de 23% după cum indică Sistemul Electronic de Achiziții Publice, consultat de Club Feroviar.

„Constituire rezervă de implementare în valoare de 4.855.701,16 lei (exclusiv TVA) reprezentând 23% din valoarea inițială a contractului de achiziție publică nr. 11765/19.01.2022 în valoare de 21.111.744,18 lei (excl. TVA), destinată plății ajustărilor de preț din cadrul contractului, în conformitate cu dispozițiile art. 9, art. 10, art. 12 și art. 42 din OUG 64/2022 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, precum și art. 221 alin (1), lit.c) din Legea nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în anunțul de modificare a contractului, datat la o lună de la semnarea contractului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lucrările cuprind două intervenţii majore:

  • Modernizarea căii duble de rulare a tramvaiului de pe str. Henry Ford, şi anume: reabilitarea căii de rulare, reabilitarea liniei aeriene de contact, modernizarea staţiilor pentru călători, drenajul pluvial.
  • Extinderea sistemului de management al traficului, şi anume prin semaforizarea următoarelor intersecţii: intersecţia cu bd. Decebal, intersecia cu str. Drumul Apelor (cele două ramuri, ce înconjoară o staţie de combustibili), intersecţia cu cele două accese auto, foarte apropiate, de la Poarta 2 Ford, intersecția semaforizată cu str. Căpşunilor (aparţinând teritorial de comună Malu Mare) şi un acces auto către parcarea exterioară limitrofă Porţii 1 Ford şi intersecția cu accesul auto de la Poarta 1 Ford situată în proximitate. Prin semaforizarea tuturor acestor intersecții de pe str. Henry Ford se are în vedere conectarea ulterioară la rețeaua de comunicare date a sistemului actual implementat de management al traficului.

Firma Mari Vila COM este o cunoștință mai veche a primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, alături de alte firme ce au executat lucrări de infrastructură de transport urban.

Potrivit Ziare.com în decembrie 2020, Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus clasarea dosarului cunoscut drept „Faţada”, în care primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, era urmărită penal pentru că le-ar fi cerut mai multor oameni de afaceri, care aveau contracte cu primăria, să facă sponsorizări către o asociaţie non-profit pentru reabilitarea faţadelor blocurilor din centrul Craiovei, dar şi pentru că şi-ar fi folosit influenţa pentru obţinerea unor sume de bani pentru campania electorală din 2012.

Potrivit ordonanţei de clasare a DNA remisă părţilor, Olguţa Vasilescu era cercetată pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, luare de mită şi spălare de bani, iar procurorul de caz a dispus clasarea urmării penale, motivând că nu există probe prin care să se poată stabili că aceasta „ar fi condiţionat derularea în bune condiţii a contractelor de Primăria Craiova de efectivitatea sponsorizărilor”.

De asemenea, fostul senator PSD Radu Preda, fost city manager al Craiovei la data săvârşirii faptelor, care era acuzat de complicitate la luare de mită şi instigare la comiterea infracţiunii de spălare de bani a fost, la rândul său, scos de sub urmărirea penală.

DNA a dispus şi ridicarea măsurilor asiguratorii instituite în cauza prin ordonanţă din 7 iunie 2016, respectiv ridicarea sechestrului bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Radu Preda şi a Elenei Popescu, preşedintele Asociaţiei Pro Craiova, asociaţia non-profit prin care s-au derulat sponsorizările, precum şi ridicarea popririlor asupra sumelor de bani deţinute de Preda, Popescu şi Vasilescu în unităţile bancare din România.

DNA a dispus şi scoaterea de sub urmărire penală pentru dare de mită şi spălare de bani a oamenilor de afaceri Marian Petcu de la Recon SA, Mihail Tănăsescu şi Tiberiu Urdăreanu de la UTI Grup SA, Marian Mândrilă de la SC Mari Vila Com SRL, şi Liviu Cioana de la Mitliv Exim SRL, toţi având calitatea de martori denunţători. Anchetatorii au considerat că faptele acestora „au fost comise sub imperiul unei constrângeri morale (periclitarea derulării contractelor dintre societăţile comerciale şi municipiul Craiova), ce reprezintă o cauză de neimputabilitate”.

Politica