Un șofer care și-a lăsat mașina parcată neregulamentar și-a găsit-o vandalizată. Imaginile de pe camerele de supraveghere au arătat cine este responsabil de acest act: un echipaj al Jandarmeriei.
În imaginile obținute de Libertatea se vede o mașină lăsată pe avarii, la colțul unei străzi. Apare o mașină a Jandarmeriei. Se oprește, apoi dă cu spatele. Șoferul mașinii de Jandarmeriei trece apoi mai aproape de mașina lăsată de avarii. Se vede cum o zgârie cu un obiect.
Potrivit informațiilor, totul s-a întâmplat miercuri, 22 februarie, în cartierul Cotroceni, la intersecția dintre Șoseaua Cotroceni și strada Zării. Șoferul păgubit spune că acum intenționează să facă o plângere penală.
„Nu mă așteptam ca Jandarmeria Română să facă acte de vandalism. Mă așteptam ca Jandarmeria să te protejeze. Cred că cel mai normal era ca în cazul în care constata că am făcut ceva greșit să anunțe Poliția Română, să cheme Poliția Rutieră, să mă amendeze. Dar sub nicio formă să îmi distrugi bunul”, a declarat acesta pentru Libertatea.
Jandarmeria a confirmat incidentul, pe care îl numește regretabil: „Autospeciala Dacia Logan care apare în imagini aparține Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București”.
Instituția a anunță că a dispus măsuri urgente de identificare și verificare , „în urma cărora vor fi luate măsuri de sancționare drastică, în conformitate cu regulamentele militare”.
„Este un comportament care nu se justifică în nicio situație, mai ales din partea unui reprezentant învestit cu exercițiul autorității publice. Dacă se va constata că fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii, vom înainta, de urgență, Parchetului Militar pentru verificare și vom acorda tot sprijinul organelor abilitate să soluționeze acest incident regretabil”, mai transmite Jandarmeria, care subliniază „că un astfel de comportament nu caracterizează instituția”.
Potrivit legislației penale, persoanele care săvârșesc infracțiunea de distrugere pot fi pedepsite inclusiv cu închisoarea de până la doi ani. Codul penal în vigoare, articolul 253, stabilește că „distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun aparținând altuia (…) se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.
De exemplu, un ieșean care a zgâriat, în 2017, o mașină parcată în fața garajului său a fost condamnat la cinci luni de închisoare cu amânarea pedepsei pentru distrugere.
Foto: facebook/Jandarmeria Română