miercuri, octombrie 2, 2024

Ultima ora

Sport

Un oraș din provincia Hatay, grav afectată de cutremure, a rămas în picioare. Primar: „N-am făcut niciun compromis”

Există o localitate care continuă să stea în picioare, în timp ce toate oraşele din jur înregistrează daune uriaşe în urma cutremurului din Turcia.

Este vorba de oraşul Erzin, din nordul provinciei Hatay, una dintre cele mai afectate regiuni din Turcia, în urma cutremurelor de luni. Aici nu s-a înregistrat nicio victimă, nicio clădire prăbuşită, aproape nicio pauză de la viaţa de zi cu zi. Câteva case şi minaretele moscheilor au fost avariate, atât, scrie libertatea.ro

„Poate sunt mai bine construite casele noastre, nu ştiu ce să zic. Oricum, majoritatea sunt joase. Cele mai înalte clădiri au 5 etaje. Nu cred să fie ceva mai înalt în oraşul nostru”,  încearcă să-şi explice Gorkem, un tânăr de 21 de ani, care locuieşte în oraş.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primarul oraşului, Ökkeș Elmasoğlu – de la principalul partid de opoziție CHP (Partidul Republican al Poporului din Turcia) -, are însă o explicaţie mai informată: „Nu vreau să dau vina pe alţi primari din alte localităţi din Hatay. Vreau să povestesc propria experienţă. În ceea ce mă priveşte, nu am făcut niciun compromis (în construcţii, n.r.). La fel, nici primari din Erzin dinaintea mea n-au făcut compromisuri”, le-a explicat Elmasoğlu jurnaliştilor din Turcia. 

„Nu avem nicio epavă. Nu avem răniți sau pierderi de vieți omenești din cauza cutremurului. Cu toate acestea, oamenii noștri din locuri precum İskenderun și-au pierdut viața; le transmit condoleanţele mele. Erzin este norocos în acest sens. Avem pagube, avem clădiri cu fisuri minore, medii. Avem câteva clădiri grav avariate. Dar acestea sunt rezultatele inevitabile a două cutremure mari, de 7,7 grade”, a mai spus primarul Ökkeș Elmasoğlu.

Edilul crede că este nevoie de o schimbare de mentalitate în ce priveşte disciplina în construcţii din ţara sa, astfel încât cetăţenii să nu mai aştepte nicio concesie din partea statului pentru construcţii ilegale.

Cel puțin 6.000 de clădiri s-au prăbușit în cele zece provincii afectate de cutremure. 

La doar 130 de kilometri de Erzin, se află oraşul Samandag, unde 2.500 de oameni au fost scoşi fără suflare de sub dărâmături.

Mai aproape, la doar 100 de kilometri, se află oraşul Antakya. Potrivit autorităţilor locale, cel puţin 2.000 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurului de luni. Nimeni nu ştie câţi oameni au murit, însă voluntarii şi salvatorii sunt atât de copleşiţi de numărul victimelor, încât unele trupuri neînsufleţite sunt lăsate pe stradă, pentru a fi ridicate mai târziu, de autorități.  

Şi mai aproape, la doar 20 de kilometri de Erzin, se află oraşul Osmaniye. Pe lângă daunele deja provocate de cutremurele de luni, încă o clădire s-a mai prăbuşit în oraş vineri, în urma unei replici de 5 grade pe scara Richter. Poliţia, echipele de salvatori şi voluntari au izolat imediat zona şi au început operaţiunile de căutare. 

Reglementările în materie de construcţii au fost înăsprite în urma unor dezastre anterioare care s-au produs în Turcia. De asemenea, au fost introduse standarde de siguranţă mai stricte după cutremurul din 1999 din jurul oraşului Izmit, din nord-vestul ţării, în care au murit 17.000 de persoane, scrie News.ro.

Totuşi, există practica „amnistiilor periodice”, care oferă scutiri legale acelor structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare, în schimbul plăţii unei taxe. Acest lucru a contribuit la catastrofa recentă, sugerează experţii.

Până la 75.000 de clădiri din zona afectată de cutremur în sudul Turciei au primit „amnistie” de construcţie, potrivit lui Pelin Pınar Giritlioğlu, şeful de la Istanbul al Uniunii Camerelor de ingineri şi arhitecţi din Turcia.

Aceste amnistii se practică începând cu anii 1960, cea mai recentă datând din 2018.

Pe 23 februarie 2018, în cadrul unei vizite prilejuite de alegerile municipale în Kahramanmaraş, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, le-a spus oamenilor: „Mulţumită amnistiei noastre în construcţii, am rezolvat problemele a 144.556 dintre cetăţenii noştri din Maraş”. 

În acelaşi an, în cadrul unei întâlniri în Hatay, acelaşi Erdogan.

„Mulţumită amnistiei noastre în construcţii, am rezolvat problemele a 205.000 dintre cetăţenii noştri din Hatay”.

Erdogan vorbeşte despre ultima amnistiere a proprietarilor care au ridicat sau au modificat clădiri fără avizul municipalităţilor sau ocolind birocraţia. Cu toate că aceştia trebuiau amendaţi, iar clădirile – demolate, proprietățile au fost introduse în legalitate, în preajma alegerilor municipale.

Guvernele anterioare au adoptat mai multe amnistii între 1955 și 2002. Ultima a fost cea dată de guvernul lui Erdogan în 2018 și a acoperit construcțiile ridicate până în 2017, potrivit publicației turce Cumhuriyet. 






Politica