marți, octombrie 1, 2024

Ultima ora

Sport

Ce activități au desfășurat polițiștii gorjeni, în 2022

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj, prin activităţile desfăşurate pe parcursul anului 2022, a urmărit îndeplinirea obiectivelor stabilite şi a priorităţilor Poliţiei Române în domeniul ordinii publice.

Astfel, oamenii legii s-au preocupat pentru creșterea gradului de siguranță și protecție a cetățenilor, prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră și siguranța transporturilor, prevenirea și combaterea infracționalității organizate și transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale.

De asemenea, activitatea polițiștilor s-a concentrat pe asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii cu mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, precum și prin protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În această perioadă, polițiștii au intervenit la 21.160 de apeluri (58 de apeluri, în medie, zilnic), dintre care în 4.778 de cazuri s-a impus intervenţia de urgenţă a poliţiștilor la faţa locului, potrivit unui comunicat de presă.

În concordanţă cu cele trei domenii de acţiune prioritare stabilite de Poliţia Română, la nivelul I.P.J. Gorj au fost derulate activităţi în cadrul celor 3 programe prioritare de prevenire a infracțiunilor comise cu violență, cu accent pe delincvenţa juvenilă, prevenirea violenței și prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului.

La nivelul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității şi I.P.J. Gorj au fost implementate programe de prevenire a infracțiunilor contra persoanei, de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului și de prevenire a criminalității informatice.

Totodată, pentru creșterea gradului de siguranță al cetățenilor, polițiștii au implementat, împreună cu partenerii instituționali, campaniile ,,Vacanța s-a terminat. Sunteți pregătiți pentru un nou început?”, ,,Sărbătorile se petrec în familie. Tu știi unde este copilul tău?’’ și „Dincolo de aparențe”.

Analiza dinamicii accidentelor rutiere cu urmări grave, relevă faptul că, în anul 2022, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021, în judetul Gorj s-au înregistrat 74 de accidente grave (-15), soldate cu  decesul a 33 de persoane (-2), ranirea gravă a 40 de persoane (-10) și rănirea ușoară a 19 persoane(-19).

Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave în perioada de referință au fost viteza neadaptată la condițiile de drum și abaterile bicicliștilor, respectiv traversarea neregulamentară a pietonilor, responsabile împreună de producerea a 47% dintre accidentele rutiere grave și de 45% dintre persoanele decedate.

În anul 2022, efectivele Poliției rutiere au organizat și executat 3.899 de acțiuni, urmărindu-se acoperirea zonelor cu risc crescut de accidente, a sectoarelor de drum unde circulația vehiculelor se desfășoară cu dificultate și a zonelor predispuse la săvârșirea de infracțiuni, atât în mediul urban, cât și în cel rural.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, în funcţie de evoluţia problematicii specifice, permanent a fost adaptat modul de acţiune, activităţile desfăşurate de efectivul poliţiei rutiere vizând, în principal, două paliere: creşterea gradului de educaţie rutieră a participanţilor la trafic şi eficientizarea acţiunilor de impunere a legii.

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii rutieri au constatat 862 de infracțiuni rutiere, fiind aplicate 40.503 sancțiuni contravenționale, dintre care 38.443 pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 195/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, ca și măsuri complementare, au fost reținute 5.884 de permise de conducere și au fost retrase 2.108 certificate de înmatriculare.

În cadrul activităților desfășurate de polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Gorj, au fost constatate 98 de infracţiuni și indisponibilizate în vederea confiscării 38 de arme de diferite tipuri şi calibru, 967 de bucăţi muniţie, 5972 kg de substanţe periculoase, 2585 kg de deșeuri și deșeuri periculoase, 680 kg de articole pirotehnice și 4 autoturisme.

În perioada analizată, au fost efectuate 11 percheziții domiciliare pe linie de arme, explozivi și substanțe periculoase, iar față de 9 persoane s-a luat măsura reținerii pentru 24 ore.

Pe parcursul punerii în aplicare a Planului de acţiune ,,FOC DE ARTIFICII 2022/2023”, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 640 kg de articole pirotehnice, fiind constatate 19 infracțiuni.

La nivelul Servicului de Investigare a Criminalității Economice s-a avut în vedere organizarea unor activități complexe operative, fiind efectuate 87 percheziții domiciliare, inițiate 60 de acțiuni fiind aplicate 62 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 298.500 de lei și confiscate bunuri în valoare de 934.341 de lei.

Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic constituie o prioritate a instituției noastre, fiind sesizate 796 de infracțiuni silvice, iar față de 4 persoane a fost luată măsura reținerii pentr 24 de ore.

 Au fost aplicate 831 de sancțiuni contravenționale în conformitate cu prevederile Legii 171/2010 în valoare de 1.135.940 lei, fiind confiscată o cantitate de 12.947,93 mc material lemnos.

La începutul anului 2022, erau în vigoare 62 de ordine de protecţie. Pe parcursul anului 2022 au fost emise 186, au fost soluţionate 195 şi la sfârşitul perioadei analizate au rămas 53. Totodată, în anul 2022, au fost emise 529 ordine de protecţie provizorii (203 în urban, 326 în rural), 144 fiind transformate în ordine de protecţie.

Siguranţa în unităţile de învăţământ, prevenirea victimizării minorilor, precum şi siguranţa celor care le frecventează, reprezintă preocupări primordiale ale instituției noastre în fiecare an şcolar, astfel că principala activitate a polițiștilor din cadrul Biroului Siguranța Școlară s-a concentrat pe creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ.

În perioada analizată, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor și-au desfășurat rolul activ și proactiv în domeniu, sesizându-se din oficiu în 56 de cauze penale.

În perioada evaluată au fost efectuate 3.088 de deplasări la faţa locului, fiind rămase în evidenţă pentru valorificare 18.042 de urme în baza cărora au fost identificate 418 persoane și obiecte.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj a continuat activitatea eliberării pe loc a certificatelor de cazier judiciar. În anul 2022, prin intermediul celor 7 centre, fiind eliberate 52.278 de documente privind cazierul judiciar.

Activităţile Serviciului Pregătire Profesională, realizate de echipele de instructori, au prevăzut programe de pregătire și instruire în domeniul autoapărării, tacticii poliţieneşti şi a tehnicilor de manipulare a armamentului, organizarea de şedinţe de tragere cu armamentul din dotare, cursuri de conducere a autoturismelor cu regim de circulaţie prioritară sau cursuri de acordare a primului ajutor.

În  anul 2022, urmare a colaborării cu autoritățile de aplicare a legii din statele membre ale Uniunii Europene sau Spațiului Schengen, au fost transmise 73 de solicitări de asistenţă poliţienească, solicitări de asistenţă poliţienească și 18 mesaje operative trimise,

Pentru buna desfăşurare a activităţilor la nivelul I.P.J. Gorj, în cursul anului 2022, au fost derulate 312 proceduri de achiziţie publică pentru asigurarea bunurilor şi serviciilor necesare desfășurării în condiții corespunzătoare a activității tuturor structurilor unității și au fost continuate lucrările necesare consolidării, reparării şi modernizării imobilelor aflate în administrare.

În ceea ce privește accesarea fondurilor europene nerambursabile, Inspectoratul de Poliție Județean Gorj a continuat în cursul anului 2022, demersurile pentru implementarea fondurilor nerambursabile pentru obiectivul ,,Îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii sediului Poliției Municipiului Târgu Jiu din cadrul I.P.J. Gorj” fost predat amplasamentul total către reprezentantul societății responsabile cu execuția lucrărilor, la momentul prezent fiind desfășurate activități de șantier.

Totodată, în urma parteneriatului cu Ministerul Afacerilor Interne au fost depuse 3 (trei) cereri de finanțare, pentru 3 (trei) sedii de poliție, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (P.N.R.R.), pentru Poliția Orașului Novaci, Poliția Orașului Țicleni și Poliția Orașului Târgu-Cărbunești, prin care s-a solicitat bugetul necesar efectuării documentației specifice, ocazie cu care au fost avizate favorabil documentațiile pentru realizarea investiției cu următorii indicatori tehnico-economici, pentru obiectivele menționate și semnate contractele de finanțare pentru cele trei obiective.

În contextul cooperării inter-instituţionale, trebuie subliniată buna colaborare cu Instituţia Prefectului – Judeţul Gorj, Consiliul Judeţean, consiliile locale, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, precum şi cu toate unităţile de parchet din judeţ.

Menţinerea ordinii şi siguranţei publice, principalul obiectiv aflat în atenţia poliţiştilor, s-a desfăşurat în colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne cu atribuţii în domeniu, precum Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Gorj, Biroul Județean de Poliție Transporturi Gorj, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,, Lt. Col. Dumitru Petrescu’’ Gorj, Poliţia Locală şi cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

În cadrul managementului prevenirii şi combaterii criminalităţii şi având în vedere realităţile impuse de evoluţia continuă a societăţii, respectiv a situaţiei operative înregistrate pe raza de competenţă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj urmăreşte  realizarea obiectivelor privind creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, identificarea şi destructurarea grupărilor infracţionale, monitorizarea permanentă a stărilor conflictuale, în special în cazurile  manifestate în mediul intrafamilial, dispunerea de măsuri ferme și soluționarea cu celeritate a  sesizărilor ce vizează comiterea unor acte de violență, continuarea implementării la nivel local a unor proiecte şi campanii destinate reducerii riscului de victimizare și de implicare în activități infracționale a populației și continuarea activităţilor pentru implementarea și accesarea fondurilor europene nerambursabile.

Politica