O unda de frumos si inspiratie, aer de acasa – un tanar artist bucurestean incearca sa isi imbogateasca experienta artistica cu influenta artei americane, intrand in contact cu marea comunitate romanesca din New York.
In Septembrie al anului trecut, doi frati gemeni, Cezar Popa si Ovidiu Popa, pictori, deschideau impreuna, una din ultimele expozitii cu operele lor expuse chiar la Teatrul National „I.L.Caragiale” din Bucuresti, eveniment mediatizat de TVR1si alte mijloace locale de presa si radio.
Astazi, unul dintre ei, CEZAR POPA, nu fara o oarecare teama, incearca sa faca cunostiinta cu arta de peste ocean, alegand ca destinatie unica, inegalabila metropola de talie internationala, NEW YORK.
Timid dar increzator in arta sa pe care este doritor sa o impartaseasca, Cezar POPA este implicat in proiectul de promovare a artistilor romani si a donat deja din lucrarile sale executate la sosirea in Statele Unite, portrete in ulei pe panza , a unor personalitati de onoare ale comunitatii romanesti, inmante personal si cu satisfactia vizibila a celor care au primit cadoul artistic dezinteresat si executat cu talent si mai ales multa admiratie.
Pe ecranul contemporan, povestea merita sa fie pusa in scena, ca un „breaking news”, Un alt Artist Roman, CEZAR POPA se prezinta cu cartea sa de vizita in una dintre cele mai importante capitale a Artei, New York.
Deci, iata povestea de viata si arta a lui Cezar Popa si a fratelui sau geaman, Ovidiu.
Cezar Popa, merge astazi spre cei 45 de ani si este absolvent al Liceului de arta „Nicolae Tonitza ” si al Universitatii Nationale de Arta, facultatea „Nicolea Grigorescu” din Bucuresti.
Destinul a decis Arte Plastice si pasii l-au purtat in lumea artei.
Parcursul artistic derulat de la inceputul carierei „este unul derulat de la inceput in acest destin al fratilor gemeni, care uimeste pana la vorbe si este unul foarte apropiat” dar care a ilustrat, in ani de experienta si munca, vazut mai de aproape, universul artistic al celor doi frati care s-a dezvoltat individual in baza propriilor personalitati, „intr-un univers bogat in mesaje artistice si de expresie a lucrului suprarealist”.
Arta lui Cezar Popa este imbogatita si de o indelungata activitate de restaurator de arta, de arta consacrata, ca baza fundamentala a creatiilor sale. Artistul si restauratorul Cezar Popa „este atras de expresia unui peisaj real sau inchipuit pus in context si in contemplatie”, spre deosebire de fratele geaman, Ovidiu, care „este mai impulsiv, mai militant „.
„Amandoi sustin o simbolistica de traditie, din care construiesc imagini si optiuni noi. De vechime biblica sau de abilitate comerciala americana, metaforele picturale ne aduc intr-o contemporaneitate construita cu mijloace moderne ale exprimarii vizuale. Contrastul cromatic si cel de compozitie, contureaza si pune accentele. Descoperim sarcasmul, sesizam umorul dar suntem mai mult purtati de discutii de actualitate ce incearca sa se determine pe sine in alegorii, metafore sau simple semne de intrebare. Fiecare pictura isi duce viata, marturia si intentia pe cont propriu, sunt gemene aceste creatii, traiesc in aceeasi lume si in acelasi mediu”.
Cu timiditate dar cu o doza de indrazneala, Cezar Popa va aduce fara nicun dubiu o influenta pozitiva artei lor, vizibila cu siguranta in noul vernisaj expozitie si nu putem decat sa ii dorim succes si sa ii multumim pentru lucrarile cu titlu de donatie cu care a participat la proiectul meu inca de la inceputul acestui nou an si care sper sa fie si un bun augurio pentru artistului Cezar POPA.
Printre personalitatile romane pe teritoriul American, imortalizate dezinteresat ca participant al proiectuli ArtGifting, este si Ambasadorul Romaniei la Washington, Andrei MURARU si cu dezamagire, ca martor si coordonator direct al proiectului, va marturisesc cu tristete si amaraciune ca intentia noastra de a inmana personal Ambasadorului portretul sau executat cu multa stima de pictorul roman, a esuat iar cererea noastra pentru a obtine o intalnire pentru a memora evenimentul , a ramas fara un raspuns.
Comentariile si criticile artistice sunt ale curatorului si criticului de arta Marius Tita si au fost extrase di catalogul ultimei expozitii de pictura NOI-2022 Cezar Popa & Ovidiu Popa, 7-30 Septembrie 2022 de la Teatrul National „I.L.Caragiale” din Bucuresti.
Portret – Andrei MURARU 30/40cm
Elena Mirella Petrescu