Craiovenii plătesc mai mult pentru căldură, în 2023. S.C. Termo Urban Craiova SRL a solicitat ca tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici, sa fie de 239,73 lei/Gcal, exclusiv TVA, la care se adaugă tariful apei fierbinți de la CEO, de 312,66 lei/Mwh x 1,163 (constantă de transformare din MW în Gcal) = 363,62 lei/Gcal, rezultând un tarif de 603,35 lei/Gcal, exclusiv TVA, iar prețul de producere, distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice să fie de 869,20 lei/Gcal, exclusiv TVA.
Subvenția acordată de autoritățile locale, pentru gigacalorie, este mai mică în prezent, față de alte localități. Pentru a explica de ce s-a ajuns în acest punct, Lia Olguța Vasilescu a dezvăluit care sunt relațiile între Primăria Craiova și Complexul Energetic Oltenia.
„În ultima perioadă au avut loc foarte multe discuții în spațiul public. Am evitat să ies și să vorbesc despre aceste lucruri, pentru că au fost foarte multe discuții pe care le-am avut până acum cu Ministrul Energiei, cu conducerea CEO și am încercat să închid aceste discuții ca să putem să prezentăm o variantă cetățenilor Craiovei. Noi, la ora actuală, nu mai avem contract direct cu CEO. Când s-a măritat CET II Craiova, când s-a scos din CEO, s-a măritat fără zestre. Noi am solicitat niște lucruri, ne-au fost promise, dar nu s-au întâmplat. Am cerut să ni se dea cantitatea de cărbune necesară, pentru ca în lunile de iarnă să putem să acoperim încălzirea și apa caldă în Craiova. Ni s-a spus că se rezolvă și că, până în noiembrie, vom avea 200.000 de tone în rezerva Termocentralei Craiova. La ora actuală mai este cărbune doar pentru o săptămână. Deci, nu ni s-a pus la dispoziție cantitatea de care am avut nevoie”, a declarat primarul Craiovei.
Craiovenii au fost foarte aproape să rămână fără căldură în această iarnă, după cum explică primarul orașului. Lia Olguța Vasilescu nu a spus acest lucru până acum, pentru că nu a vrut să îi sperie pe cetățeni, Momentan, situație
„Când am văzut că nu primim înțelegere din partea CEO, am făcut apel al rezerva de stat. Am fost sprijiniți, într-o primă etapă, ca în rezervele Craiovei să rămână doar 30.000 de tone, nu 60.000, iar acum, în disperare de cauză, am ajuns tot la rezervele statului, pentru a putea să trecem această iarnă. Nu le-am spus cetățenilor, pentru că nu am vrut să îi panichez. Le spun acum pentru că s-a rezolvat. Nu înțeleg de ce CEO nu și-a respectat această obligație”, a mai explicat Lia Olguța Vasilescu.
După ce a precizat faptul că orice scumpire dorită de CEO poate lăsa orașul fără căldură, dacă nu se aprobă în consiliul local, primarul din Bănie a explicat cum își dorește să majoreze subvenția la gigacalorie. Autoritățile locale încearcă să recupereze garanția pentru CEO.
„Nu avem datorii. Nu înțelegem de ce, anul trecut, am fost obligați, ca o mare parte din subvenție să o blocăm într-un cont de garanție. Este vorba despre 3 milioane de euro. Nu s-a mai certu acest lucru în alt oraș din România. Banii au fost blocați în lei. Ni s-a spus că dacă nu sunt banii în cont până la 12 noaptea, furnizarea agentului termic în Craiova se va întrerupe. Noi nu am fi mers doar cu 13 milioane de lei pentru subvenție, anul trecut. Am fi mers și cu acești 3 milioane de euro. Asta ca să înțelegeți de ce este subvenția mai mică decât în alte localități. Aceștia bani s-au devalorizat. Sunt depuși în lei. Este motivul pentru care l-am rugat pe domnul ministru, având în vedere că Termo Urban nu are datorii la Termocentrale Craiova, să ne lase să deblocăm acești bani, pe care să ne lase să îi introducem în subvenție, pe lângă ceea ce am pus noi deja în buget. Ar însemna o triplare a subvenției pe care noi o plătim pentru gigacalorie”, a spus Lia Olguța Vasilescu.
Numărul craiovenilor care se bazează, în continuare, pe sistemul public de termoficare din oraș este în scădere. Dacă în 1990 erau aproape 80 de mii de apartamente conectate la sistemul centralizat, acum mai sunt puțin peste 40.000.