Gorj. Doi directori direct răspunzători de activitatea Carierei Jilț Sud au demisionat

Jurnalul Olteniei
6 Min Read

Complexul Energetic Oltenia a anunţat, miercuri, schimbarea din funcţie a directorilor direct răspunzători, pe cale ierarhică, de activitatea Carierei Jilţ Sud, unde marţi a avut loc un accident în urma căruia trei persoane au decedat şi alte 10 au fost rănite.

„În urma evenimentului care a avut loc în data de 17 ianuarie, la Cariera Jilţ Sud, Directoratul CE Oltenia a luat act de demisia domnului Gheorghescu Florentin Nicu din funcţia de director al Sucursalei Miniere şi a decis numirea domnului Paraschivu Ion în această funcţie. Domnul Paraschivu Ion a deţinut anterior funcţia de director Direcţia Tehnică, director Direcţia Producţie şi director adj mecanic în cadrul Sucursalei Miniere, desfăşurându-şi activitatea în cadrul sectorului minier începând din anul 1990. De asemenea, Directoratul CE Oltenia a decis schimbarea din funcţia de şef UMC Jilţ a domnului Dancău Doru şi numirea domnului Vulpe Viorel pe această funcţie, precum şi schimbarea din funcţia de şef al Carierei Jilţ Sud a domnului Grecu Sorin şi numirea în această funcţie a domnului Turtoi Tiberiu. Domnul Vulpe Viorel a deţinut funcţia de inginer şef Producţie la Sucursala Minieră şi, anterior, şef Unitate Minieră Jilţ Nord, iar domnul Turtoi Tiberiu a deţinut funcţia de şef schimb Sector”, au precizat reprezentanţii CE Oltenia.

Și premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Energiei să facă verificări și să ia măsuri după accidentul de la Complexul Energetic Oltenia, în care au murit trei oameni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Ieri, din păcate, a avut loc un accident tragic la Complexul Energetic Oltenia. Şi-au pierdut viaţa trei muncitori în cariera de la Jilţ. Doresc să transmit condoleanţe şi întreaga mea compasiune familiilor celor trei muncitori şi, desigur, acelor care au fost răniţi.

Încă din primul moment am decis ca autorităţile să se deplaseze la faţa locului. Am transmis ministrului Energiei să se deplaseze urgent în judeţul Gorj şi să facă analiză şi să ia primele măsuri la faţa locului. În acest moment, atât Ministerul Energiei, cât şi Ministerul Muncii, prin Inspecţia Muncii, vor continua activitatea de verificare şi cercetare a cauzelor producerii accidentului şi până săptămâna viitoare, în şedinţa de guvern, îmi veţi prezenta primele date şi concluzii, cu măsuri concrete, măsuri atât împotriva celor care se fac vinovaţi de producerea accidentului, cât şi măsuri concrete pentru ceea ce înseamnă îmbunătăţirea condiţiilor de muncă în Complexul Energetic Oltenia”, a spus premierul în debutul şedinţei de guvern.

O Comisie stabilită de Inspecţia Muncii va cerceta evenimentul de muncă produs marţi la Societatea Complexul Energetic Oltenia, în perimetrul Carierei Jilţ Sud, în urma căruia trei lucrători au decedat şi opt sunt internaţi la diferite unităţi medicale.

„Ca urmare a acestui eveniment, Inspecţia Muncii şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj au deschis dosar de cercetare a evenimentului în vederea stabilirii împrejurărilor şi cauzelor care au condus la producerea evenimentului, precum şi stabilirea reglementărilor legale încălcate, a răspunderilor şi a măsurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor evenimente similare şi, respectiv, determinarea caracterului accidentului”, se menţionează într-un comunicat al Inspecţiei Muncii, transmis, miercuri, Agerpres.

Potrivit sursei citate, la faţa locului, s-au prezentat, imediat după producerea evenimentului, doi inspectori de muncă din cadrul Serviciului Control Securitate şi Sănătate în Muncă în vederea efectuării cercetării iniţiale.

Aceştia au încheiat o notă de constatare şi au ridicat fişele de instruire individuală ale celor trei victime decedate.

Miercuri, inspectorii de muncă din cadrul ITM Gorj au întocmit un proces-verbal de sistare a echipamentului de muncă implicat în evenimentul de muncă, respectiv a autoutilitarei cu numărul de înregistrare GJ-38-SCS, în vederea efectuării unei expertize tehnice de către un expert tehnic autorizat.

„Gravitatea acestui eveniment ne-a determinat să stabilim, prin decizia inspectorului general de stat, constituirea unei comisii de cercetare mixte, din care fac parte inspectori de muncă specializaţi din cadrul Inspecţiei Muncii şi ITM Gorj, pentru stabilirea împrejurărilor şi cauzelor care au condus la producerea evenimentului, precum şi stabilirea reglementărilor legale încălcate, a răspunderilor şi a măsurilor ce se impun a fi luate pe viitor”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Acesta a subliniat că numeroasele acţiuni de control, măsurile dispuse şi monitorizarea permanentă din partea ITM Gorj au dus la o diminuare constantă a accidentelor de muncă la Complexul Energetic Oltenia.

Astfel, în perioada 2020-2022, la Societatea Complexul Energetic Oltenia, au fost înregistrate următoarele accidente de muncă: în anul 2020 s-au înregistrat două accidente de muncă mortale şi 13 accidente de muncă cu incapacitate temporară de muncă; în anul 2021 s-au înregistrat două accidente de muncă mortale, din care unul la Chişcani, judeţul Brăila, şi 21 accidente de muncă cu incapacitate temporară de muncă, iar în anul 2022 nu s-a înregistrat niciun accident de muncă mortal, însă au fost înregistrate 14 accidente de muncă cu incapacitate temporară de muncă.

Share This Article