Mai mulți părinți consideră necesar triajul epidemiologic recomandat de Ministerul Sănătății, după ce a crescut numărul cazurilor de gripă sezonieră, scrie site-ul Școala 9.
Părinții spun că acest triaj nu are loc de fapt.
„Niciun triaj, doar o asistentă care a venit la ei și le-a explicat regulile de igienă. În clasă au purtat mască fiica mea și încă un elev. În plus, un băiat chiar era răcit”, a scris un părinte.
O altă mamă a precizat că nici la școala copilului ei nu s-au luat măsurile recomandate: „Care triaj? A intrat care cum a vrut. Mulți copii tușeau de numa-numa și au rămas la școală, deci… Triaj doar pe hârtie”.
Unii părinți consideră că familia este, înainte de toate, responsabilă. „Triaj, netriaj… Eu nu îmi trimit copilul bolnav la școală. Primul triaj e acasă”, a spus cineva.
Cu patru zile înainte să înceapă școala, după vacanța de iarnă, ministrul sănătății Alexandru Rafila a declarat că România e în stare de alertă epidemiologică și că se vor face recomandări, inclusiv pentru instituțiile de învățământ.
Prima dintre ele este triajul zilnic, apoi cadrele didactice să folosească măști de protecție, „eventual și copiii”.
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat recent raportul privind numărul cazurilor de gripă din perioada 1-8 ianuarie. S-au raportat 4.629, cele mai multe în București, 1.343, și în Brașov, 378.
Asistenții medicali din școli ar avea responsabilitatea să verifice dacă elevii tușesc, strănută sau au febră. Însă în puține instituții preuniversitare există cabinete medicale: doar în 1.732 de școli din urban și în 53 din rural, potrivit datelor pe care tocmai le-a primit jurnalista Sorana Stănescu de la Ministerul Sănătății.