sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Părinte și copil, expuși la o lampă cu raze UV

O fetiță de un an jumătate și tatăl ei au suferit arsuri corneene, după ce au fost expuși accidental la raze UV timp de 45 de minute, la Spitalul „Victor Gomoiu” din Capitală.

Copila și părintele său au fost trimiși să aștepte într-un container unde funcționa o lampă cu ultraviolete, folosită la sterilizare, iar după ce au ajuns acasă au acuzat dureri de ochi.

„În urma anchetei interne derulată ulterior a reieșit faptul că pacienta minoră și părintele însoțitor au fost expuși accidental la lampa UV timp de 45 minute, suferind arsuri corneene care au necesitat îngrijiri medicale”, transmite conducerea spitalului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că la spitalul respectiv va face un control și Inspecția Sanitară de Stat și că lipsa personalului nu reprezintă un motiv pentru nerespectarea procedurilor.

„Va merge inspecţia sanitară de stat şi eventual putem să trimitem şi reprezentanţi ai Corpului de control. Înţeleg că este o anchetă administrativă. Am primit o informare din partea conducerii acestei unităţi, care precizează faptul că într-o cameră în care funcţiona o lampă cu ultraviolete un adult şi un copil au stat timp de 45 de minute. Rămâne să avem informaţii referitoare la starea lor de sănătate”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că există o procedură standard în ceea ce priveşte echipamentele cu ultraviolete, scrie Agerpres. „Există echipamente care folosesc ultraviolete într-un sistem închis, care doar vehiculează aerul, acolo nu este nicio problemă. Pot funcţiona cu persoane în încăpere. Restul echipamentelor nu funcţionează cu persoană în încăpere. Nu îţi trebuie o foarte mare specializare să ştii că atunci când în încăpere este o lampă de ultraviolete, trebuie oprită atunci când persoanele pătrund în încăpere”, a arătat Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, insuficienţa personalului nu scuză în niciun fel o eroare care poate pune în pericol sănătatea unui pacient.

„Totdeauna, astfel de situaţii sunt nu numai neplăcute, sunt şi nefericite şi în mod evident există o responsabilitate directă a celor care au făcut sau nu au făcut, au respectat sau nu au respectat o anumită procedură şi evident a managementului acelei unităţi sanitare. (…) Chestiunile acestea legate de insuficienţa personalului nu scuză în niciun fel o eroare care poate pune în pericol sănătatea unui pacient”, a susţinut ministrul Sănătăţii. 

Conducerea Spitalului „Victor Gomoiu” din Capitală” a anunțat că este în desfășurare o anchetă și că asistentul medical implicat în incident a demisionat.

„Menționăm că ancheta internă a fost demarată de conducerea unității sanitare, care s- a autosesizat în urma informațiilor apărute în spațiul public, până în acest moment neexistând o sesizare oficială din partea familiei pacientei. În ziua de 74.01,.2023, la ora 12:45, familia a fost contactată direct de către Directorul Medical Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, care a exprimat regretul pentru producerea incidentului și s-a interesat despre starea de sănătate a pacientei și a tatălui, oferind tot sprijinul medical pe care spitalul îl poate furniza.

În acest moment, în cadrul unității sanitare este în desfășurare ancheta administrativă, asistentul medical implicat depunându-și demisia în urma incidentului. De asemenea, pe perioada anchetei administrative, infirmiera implicată în incident nu va mai activa într-o zonă în care au acces pacienți. Apreciem că este vorba despre un incident absolut regretabil, care este însă izolat și nu caracterizează sub nicio formă activitatea medicală desfigurați în mod curent de personalul din cadrul Spitalului Clinic de Copii ,,Dr. Victor Gomoiu”. Conducerea unității e în contact permanent cu părinții pacientei, evoluția stării de sănătate fiind bună până în acest moment”, transmite Spitalul.

Politica