Anul 2022 a devenit un an de referință pentru Aeroportul Internațional Craiova. Deși la începutul anului încă se mențineau o parte din restricțiile impuse de pandemia de COVID 19, oltenii dornici să călătorească, au recuperat în a doua parte.
Încheiem anul cu peste 470.000 de pasageri, cifrele fiind optimiste pentru anul viitor.
Incepând cu luna Decembrie 2022, rețeaua de rute a Aeroportului Internațional Craiova s-a extins cu încă două destinații noi: Billund (Danemarca) și Torino (Italia). Oltenii vor putea călători acum de pe Aeroportul Internațional Craiova, către Torino, în zilele de marți și sâmbătă, începând din 17 decembrie, și către Billund, în fiecare miercuri și duminică, începând din 18 decembrie.
În prezent, Aeroportul Internațional Craiova se află în plină expansiune, proiectele de dezvoltare și modernizare finalizate sau în curs de implementare pregătind poarta de intrare aeriană în capitala Olteniei pentru o nouă etapă: cea în care traficul de pasageri va ajunge la aproximativ 2 milioane de persoane anual. Un număr impresionant care nu poate fi atins fără a adapta infrastructura existentă la cerințele și standardele internaționale în domeniu.
Proiectul de extindere cu încă două corpuri de construcție: terminalul de sosiri în partea de est a terminalului existent și terminalul de plecări la vest de terminalul existent, este aproape finalizat, o investitie a Consiliului Judetean Dolj, in valoare de aproximativ 27 milioane lei. La finalul lucrărilor, suprafața construită aferentă extinderilor propuse va fi de 1509 mp, valoarea totală a proiectului ridicându-se la 6,4 milioane euro.
Un al doilea proiect de dezvoltare aflat în derulare are o valoare de 97 milioane euro și este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 2. Investiția presupune proiectarea și execuția pentru mai multe obiective: un nou terminal de pasageri, zonă de transfer pasageri, două noi căi de rulare, parcari si drumuri de acces, platforma de imbarcare/debarcare, platforma de degivrare etc . Suprafața construită a terminalului va fi de 12.791 mp, cu o suprafață desfășurată de 27.547 mp.
Un alt proiect deosebit de important, ce are ca scop creșterea nivelului de securitate al incintei aeroportuare, este „Securizare completa (outdoor/indoor) a Aeroportului International Craiovaˮ, un proiect aflat in derulare, cu o valoare totala de 16 milioane euro.
Pentru cresterea gradului de siguranta al operatiunilor aeroportuare, in special in conditii meteo nefavorabile, un nou contract in valoare de 60 milioane lei a fost semnat recent. In cadrul contractului vor fi achizitionate 14 echipamente noi, destinate intretinerii suprafetelor aeroportuare si interventiilor in situatii de urgenta.
Aeroportul Internațional Craiova este primul din România care a accesat fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructura Mare, pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii. De altfel, autoritățile doljene estimează că traficul de pasageri în Aeroportul Internațional Craiova va crește exponențial până în 2046.
În condițiile în care Aeroportul Craiova deservește atat, cele cinci județe din Oltenia, cat si zonele invecinate din Bulgaria si Serbia și se adresează unui bazin de peste 2,3 milioane de locuitori, obiectivul nu pare greu de atins, dar necesită investițiile de anvergură care se derulează în prezent.
Odată cu cele două noi rute, aeroportul din Craiova va opera zboruri catre 12 destinații europene: Milano, Roma, Bologna, Londra, Birmingham, Barcelona, Madrid, Paris, Köln, Bruxelles, Billund si Torino.
În plus, anul acesta a crescut numarul curselor charter pentru destinațiile de vacanță. De exemplu, în 2022 s-au operat curse charter cu load-factor de aproape 100% pe toate zborurile din perioada iunie – septembrie către o serie de destinații de vară: Antalya, Rhodos, Zakynthos, Hurghada, Sharm el Sheikh și, în premieră, către Monastir (Tunisia).
Anul 2022 a fost un an important pentru Aeroportul Internațional Craiova pentru că a marcat o serie de evenimente care l-au pus pe harta aeroporturilor regionale importante: a început construcția noului terminal, a fost semnat un nou contract pentru achiziționarea de echipamente și utilaje de ultimă generație necesare intervențiilor în situații de urgență, a sărbătorit alocarea celei de-a doua aeronave WizzAir – post-pandemie si odata cu aceasta reintroducerea zborurilor catre Paris -Beauvais, Bruxelles – Charleroi si Barcelona, a dansat pe Zorba Grecul la prima cursa de Rhodos, a inaugurat o nouă destinație de vacanță – Monastir, a fost gazda primului zbor comercial al Air Connect către Zakynthos, a operat zboruri charter cel mai mare avion de pasageri care a aterizat vreodată la Craiova: Airbus 321 pe zborurile de Antalya, a fost sărbătorit pasagerul cu numărul 400.000 din anul 2022, pe cursa de Luton, a fost confundat cu Cracovia de doi tineri italieni și a înregistrat cel mai mare număr de mișcări de private-jets datorită festivalului Intencity.
Investițiile aflate în desfășurare, precum și politica de dezvoltare a ofertei de zboruri fac parte din strategia pe termen lung de a transforma Aeroportul Internațional Craiova în principalul motor de dezvoltare a regiunii și unul dintre cele mai sigure și moderne aeroporturi din țară.