Craiovenii vor plăti mai mult pentru căldură, în 2023. S.C. Termo Urban Craiova SRL a solicitat ca tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici, sa fie de 239,73 lei/Gcal, exclusiv TVA, la care se adaugă tariful apei fierbinți de la CEO, de 312,66 lei/Mwh x 1,163 (constantă de transformare din MW în Gcal) = 363,62 lei/Gcal, rezultând un tarif de 603,35 lei/Gcal, exclusiv TVA, iar prețul de producere, distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice să fie de 869,20 lei/Gcal, exclusiv TVA.
Hotărârea privind mandatarea reprezentanţilor Municipiului Craiova, prin Consiliul Local al Municipiului Craiova, să aprobe și să voteze în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Termis Dolj, modificarea tarifului la energie termică furnizată prin punctele termice pentru Termo Urban Craiova S.R.L a fost aprobată joi, în Consiliul Local.
Câțiva dintre consilierii locali au cerut explicații în legătură cu mărirea prețului la energia termică, cerând chiar ca autoritățile locale să suporte diferența de bani pe care craiovenii vor fi obligați să o plătească începând cu anul 2023. Primarul orașului, Lia Olguța Vasilescu, a ținut să explice faptul că mărirea prețului este aproape obligatorie, că nu ține de Primărie și să dacă nu va fi aprobată, cetățenii orașului vor rămâne în frig. Despre subvenție, primarul a spus că nu se poate stabili în acest moment.
„Nu noi stabilim prețul. Îl stabilește producătorul, care este Complexul Energetic Oltenia. Este foarte simplu. Aprobăm prețul, avem căldură. Nu îl aprobăm, Complexul Energetic Oltenia nu mai furnizează căldură către populație. În ceea ce privește subvenția, noi suntem la final de an. Nu putem să mai facem o rectificare bugetară. Este o discuție pe care putem să o facem în ianuarie, pe bugetul care se va face și se va aproba pentru tot anul viitor”, a explicat Lia Olguța Vasilescu.
Numărul craiovenilor care se bazează, în continuare, pe sistemul public de termoficare din oraș este în scădere. Dacă în 1990 erau aproape 80 de mii de apartamente conectate la sistemul centralizat, acum mai sunt puțin peste 40.000.